PiepVandaag schreef vorig jaar een reeks artikelen over het gebruik van dieren bij experimenten. Hieruit bleek dat er voldoende alternatieven zijn om deze onderzoeken ook zonder proefdieren te kunnen uitvoeren, zoals ‘Biomarkers’. Toch worden dieren helaas nog steeds op grote schaal gebruikt voor deze doeleinden. Onlangs deed Christopher Olson, neurowetenschapper aan de Oregon Health and Science University van Portland (VS), met collega’s onderzoek naar de effecten van alcohol op de menselijke spraak. Hiervoor werden zebravinken als proefdier gebruikt.

zebravinken
Foto: Maurice van Bruggen/Wikimedia

Uit het onderzoek blijkt dat de vogels onduidelijker zingen wanneer zij alcohol hebben gedronken. Deze uitkomst zou van belang zijn voor het onderzoek naar beïnvloeding van alcohol op het menselijke brein, aldus Olson. De zebravinken waren nodig om erachter te komen in welke delen van de hersenen alcohol invloed heeft, zo meent de onderzoeker.

Normaal functioneren
De zebravinken kregen voor het onderzoek een mix van sap en alcohol (6 procent) in hun drinkbakjes. Een dosis waarna de zebravinken nog normaal kunnen functioneren en vliegen, verklaart Olson. In de eerste instantie waren de onderzoekers er zeker van dat de vogels niet zouden gaan drinken. Toch hebben ze het gedronken en zouden ze volgens Olson zelfs zeer bereid zijn om het te accepteren dat deze mix in hun drinkbakjes zit.

Om hierna te kunnen analyseren wat de effecten zijn prikten de onderzoekers bloed bij de zebravinken. Er werd een promillage van 0,5 tot 0,8 aan alcohol gemeten. Ter vergelijking geeft Olson aan dat 0,8 promille het maximum is om te mogen autorijden in Amerika. In Nederland is dat 0,5 promille.

Het doel van het onderzoek was om te kijken of er een verandering is in spraak bij de zebravinken. En dat is inderdaad het geval. Toen hun gekwetter vertraagd afgespeeld werd bleek dat de vogels  ‘slordiger’ klonken, vergelijkbaar met mensen die praten met een ‘dikke tong’.

Besjes
In 2012 publiceerde PiepVandaag een artikel over dieren en alcohol. Er zijn namelijk dieren die afkomen op de geur van alcohol. Toch zijn er ook dieren die voedsel met een hoog percentage alcohol vermijden, omdat ze na het eten hiervan geen overlevingskans hebben. Een voorbeeld hiervan is de vleermuis; deze dieren komen af op voedsel met een hoog suikergehalte, maar wanneer daar alcohol in aanwezig is vermijden zij dat voedsel wel. Maar er zijn ook beelden bekend van apen die gegist fruit eten en daarna alle controle verliezen.

Veel vogels overleven op besjes, voornamelijk op het noordelijk halfrond. Sommige van deze besjes fermenteren bij de eerste vorst waardoor er alcohol wordt gevormd. De vogels worden hierdoor aangeschoten. De vliegbewegingen kunnen ze dan niet meer goed coördineren en lopen of hippen gaat ook minder makkelijk. De overlevingskans voor deze vogels is daardoor minimaal; ze zullen zich letterlijk ‘doodvliegen’, door tegen een raam of muur te botsen.

Proefdieren en alcohol
Het gebruik van proefdieren om te meten wat de effecten zijn van alcohol heeft gevolgen voor de gezondheid van dieren. Wanneer een dronken vogel niet meer kan vliegen of lopen heeft het dier meer kans om te overlijden. Hoewel Olson beweert dat de zebravinken nog normaal functioneren bij het onderzoek, heeft alcohol wel degelijk gevolgen voor de gezondheid van de dieren.

Dit is helaas niet de laatste keer dat de zebravinken worden gebruikt bij het onderzoek. Een volgend onderzoek moet gaan uitwijzen of de vogels een nieuw lied kunnen aanleren wanneer zij alcohol in hun bloed hebben.

Bronnen: NPR, National Geographic ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden