Denk jij er wel eens over na wie of wat er verwerkt zit in je kleding? Nu het koude weer zijn intocht doet willen we er graag warm gekleed bij lopen. Helaas kiezen sommigen voor jassen met een bontkraag. Niet alleen nertsen en wasbeerhonden worden hiervoor gebruikt, ook coyotes zijn slachtoffers van deze gruwelijke industrie

jas
Aan winterjassen van Canada Goose kleeft bloed van coyotes | Foto credit: John-Morgan via Compfight cc

Coyotes (of prairiewolven) staan niet alleen qua uiterlijk dicht bij onze gedomesticeerde honden, maar ook in hun gedrag. Zo verlangen ze geborgen- en veiligheid en zijn ze erg sociaal ingesteld. Hun gedragingen met betrekking tot spelen heeft ook veel overeenkomsten met die van onze huishond, zo ontdekte Emma Stone. Zo af en toe verschijnt er een coyote in haar achtertuin in Trenton Falls, New York. Op een van deze momenten was er onverhoopt een speelgoedbeest van haar hond in de tuin blijven liggen. Ze kon haar ogen niet geloven toen de coyote het knuffelbeest oppakte en er fanatiek mee begon te spelen. Ze was dan ook geschokt toen ze ontdekte dat deze dieren op gruwelijke wijze gevangen worden, waarna ze verwerkt worden in kleding.

Canada Goose, een populair kledingmerk met bovenkleding voor koud weer, maakt onder andere gebruik van de vacht van coyotes voor de voering van hun kleding. De dieren worden gevangen met wildklemmen, waarna ze ondraaglijke pijn lijden totdat ze gevangen en gedood worden. Zodra ze in een wildklem stappen zitten ze veelal gedurende langere tijd vast en kunnen ze, in de meeste gevallen, niet meer ontkomen. Sommige volhouders lukt het, gedreven door angst en paniek, om zich te bevrijden door het afscheuren van pezen en spieren of zelfs het doorbijten van hun eigen poot. Helaas heeft hun wanhoopsdaad geen gelukkiger einde, aangezien ze niet lang zullen overleven door hun verwondingen. In vrijwel alle gevallen lijdt een slachtoffer van een wildklem een langzame en pijnlijke dood.

Sinds 1995 is het in heel Europa verboden om gebruik te maken van een wildklem. Onbegrijpelijk genoeg mag het zogenoemde klembont (bont verkregen van dieren die gevangen zijn met een wildklem) nog wel geïmporteerd en verkocht worden in Europa. Zo zijn Canada, Rusland en Amerika de belangrijkste exportlanden van klembont. Vijf miljoen (!) dieren worden jaarlijks slachtoffer van de wildklem waarna driekwart van dit bont aan Europa wordt verkocht.

Met het onlangs behaalde succes van het nertsenfokverbod in Nederland is een kleine stap gezet richting bewustwording van het leed achter bont. Hoe meer mensen kennis vergaren met betrekking tot dit onderwerp, hoe minder bont gewild is. Waarheidsgetrouwe informatieverstrekking is van essentieel belang, zodat consumenten zelf een afweging kunnen maken met betrekking tot wat of wie ze dragen.

Heb jij je winterjas al binnen voor komend seizoen of ga je nog inkopen doen voor aankomende wintersport? Bedenk dan dat er goede alternatieven zijn voor bont. Zo kun je prima de koudste winter doorkomen zonder het bijbehorende leed van een bijzonder en uniek dier te dragen. Vraag je je nu af of de kraag aan jouw jas van echt bont is? Doe de bonttest. Bontkragen kun je inleveren bij Bont voor Dieren, voor educatieve doeleinden.

(Of de hond van Emma Stone ooit zijn speelgoedbeest terug heeft gekregen is onbekend.)

Bron ©PiepVandaag.nl Inge van der Heide