Het Wereld Natuur Fonds (WNF) voert sinds vandaag campagne voor de aarde. Ambassadeur André Kuipers heeft de campagnevideo Aarde op 1 officieel gelanceerd op zijn twitteraccount.

Aarde op 1

André Kuipers zag vanuit de ruimte hoe kwetsbaar onze planeet is en dat we er zuinig op moeten zijn. Hij maakt zich grote zorgen:

“Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid was de druk op onze aarde zo groot als nu. Het belang van natuurbescherming is dan ook groter dan ooit, want door overbevissing, vervuiling van oceanen en ontbossing verliezen we steeds meer dieren en planten. Dit kan en moet radicaal anders want als we nú niks doen is het straks nog veel erger. De mens heeft de oplossingen in huis om in grotere harmonie met de natuur te leven. Wij zijn de generatie die het moet gaan doen dus ik hoop dat heel Nederland de Aarde op 1 gaat zetten!”

Geven we de aarde op of geven we de aarde door?
De boodschap van de campagnevideo wijkt af van eerdere campagnes van de natuurbeschermingsorganisatie. Er is bewust gekozen om niet alleen de schoonheid van de natuur te laten zien, maar ook de onomkeerbare gevolgen als de mensheid in dit tempo doorgaat met vernietigen. De kijker krijgt de keus Geven we de aarde op of geven we de aarde door? In de 0’60” versie staan drie bedreigde diersoorten en hun urgente bedreigingen centraal: berggorilla’s en ontbossing, ijsberen en smeltend zeeijs en tijgers en stroperij. De muziek bij de video is Hey World (don’t give up) van de Amerikaanse maatschappelijk betrokken componist, muzikant en schrijver Michael Franti en zijn band Spearhead. De campagnevideo is vanaf 1 december op de Nederlandse tv te zien en eindigt vlak na de Klimaattop op 16 december.

Artiesten zetten Aarde op 1
De campagne eindigt op 16 december met een wervelende televisieshow ‘Zet de aarde op 1’, die vanaf 21:30 live wordt uitgezonden op NPO1. Samen met AVROTROS en een twintigtal betrokken artiesten vraagt het WNF alle Nederlanders om ‘De Aarde op 1’ te zetten en het werk van de natuurbeschermingsorganisatie te steunen. De artiestenteams schrijven speciaal voor deze avond samen met bevriende artiesten een lied. Ze laten zich hiervoor inspireren door een bedreigd dier en de belangrijkste gevaren voor hun leefgebied. Presentatie van de televisieshow is in handen van Frits Sissing.

Bedreigingen
Op de campagnesite wnf.nl/aardeop1 zijn de grootste acute gevaren voor vijf bedreigde diersoorten en hun leefgebied uitgelicht: de neushoorn, de rivierdolfijn, de ijsbeer, de zeeschildpad en de berggorilla en hun bedreigingen stroperij, vervuiling, afname van zee-ijs, overbevissing en ontbossing.

Persbericht Wereld Natuur Fonds


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.