Een vrachtvliegtuig van Singapore Airlines met aan boord vier bemanningsleden en 2186 schapen moest op zijn vlucht van Adelaide (Australië) naar Kuala Lumpur (Maleisië) noodgedwongen uitwijken naar Denpasar Airport op Bali (Indonesië) voor een tussenlanding. De reden: de brandmelders waren afgegaan door de gassen in de laadruimte.

gestreste schapen
©Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Deze gassen waren vrijgekomen uit de darmen en de mest van de schapen, omdat ze gestrest waren geraakt door de manier waarop ze vervoerd werden. De brandmelders in de laadruimte interpreteerden de gassen als rook, en de bemanning werd gealarmeerd. Zo’n 45 minuten na het alarm landde het toestel veilig op Bali. Na tweeënhalf uur aan de grond gestaan te hebben, vervolgde het vliegtuig zijn weg naar Kuala Lumpur, zo berichtte de Aviation Herald.

Schapenvervoer moet voorzichtiger
Deze stressvolle vorm van vervoer kan voor de schapen ernstige gevolgen hebben, omdat angst overmatige darmgasproductie veroorzaakt. Volgens schapenexpert Mike Neary, verbonden aan de Purdue University, is het belangrijk om schapen met een opgeblazen buik voorzichtig te behandelen.

“Door de overtollige gassen bouwt de druk in de pens zich op, met een klaplong mogelijk tot gevolg. Bovendien wordt het bloed van de buikholte naar de ledematen gestuwd, waardoor er zuurvergiftiging kan ontstaan. Raken de dieren nog meer gestrest, dan maakt dat de situatie alleen maar erger.”

Neary’s bevindingen zijn te lezen in zijn online artikel.

Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué