Dierenorganisaties roepen op tot discussie over de rol van het dolfinarium.
Een poll gerund door De Stentor, waarbij meer dan 3200 mensen stemden, stond vandaag op 71% voor de sluiting van het dolfinarium in Harderwijk. Dierenrechtenorganisaties (Stop Dierenleed Nederland, Stichting Dierbewustleven en Bite Back) zien daarin duidelijk dat de maatschappelijke discussie is losgebarsten. En dat mensen zijn gaan nadenken over de vraag of een dolfinarium nog wel bestaansrecht heeft in deze maatschappij. De organisaties roepen de politiek op nu serieus discussie te voeren over dolfinaria en experts te consulteren hierover.

dolfinarium
Dolfijn Spetter in Dolfinarium Harderwijk | Foto: Wikimedia Commons

Woordvoerder Alex Romijn:

“Of de poll representatief is of niet, duidelijk is dat de discussie rondom het bestaansrecht van dolfinaria leeft. Tien jaar terug gebeurde dit ook zo toen we met de campagnevoering tegen circussen met dieren begonnen. De discussie wordt ook al in Brussel gevoerd, het laatste dolfinarium in Finland gaat er mee stoppen, dolfinaria zijn tegen gehouden of verboden in Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Slovenië en Hongarije, en bovendien lopen ook de bezoekersaantallen bij het Dolfinarium Harderwijk terug. Sluiting is onvermijdelijk.”

Een dolfijn lijkt constant een glimlach op zijn gezicht te hebben, zelfs als hij doodziek is. Het mentale en fysieke lijden van de dieren is daardoor weliswaar moeilijk zichtbaar, doch onmiskenbaar. In gevangenschap beschikken de dieren over nog geen 0,000001% van de ruimte die zij in een natuurlijke situatie zouden hebben. Hoe groot het bassin ook is, de dieren kunnen er nooit lange afstanden zwemmen, diep duiken of op levende vis jagen. Dolfijnen in gevangenschap lijden vaak aan verveling, mentale stress, verlaagde weerstand, apathisch en stereotiep gedrag. Veel wetenschappers, mariene biologen en zelfs ex-dolfinaria medewerkers spreken zich daarom uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. Een dagje dolfinarium: het lijkt onschuldig vermaak, maar dat is het niet.

Alex Romijn:

“Wij roepen op tot discussie. Wij vinden sowieso dat dieren er niet zijn voor ons vermaak. Maar los daarvan: Waarom vindt de maatschappij – terecht – dat het leven van een legbatterijkip niet acceptabel is terwijl in dolfinaria hoogst intelligente en uiterst sociale dieren zoals dolfijnen, in verhouding tot hun leefruimte in de vrije natuur, relatief gezien ook gewoon op een denkbeeldig A4’tje leven?”

De samenwerkende organisaties voeren elke maand actie voor het het dolfinarium om mensen te informeren en timmeren zo aan bewustwording. Ook tijdens de winteropening zullen er acties zijn, namelijk op 26 en 27 december. In 2016 zullen er wederom elke maand acties zijn.

Persbericht Bite Back, Stop Dierenleed Nederland, Stichting Dierbewustleven