‘Bijna driekwart ondervraagden vóór sluiting dolfinarium’

Dierenorganisaties roepen op tot discussie over de rol van het dolfinarium.
Een poll gerund door De Stentor, waarbij meer dan 3200 mensen stemden, stond vandaag op 71% voor de sluiting van het dolfinarium in Harderwijk. Dierenrechtenorganisaties (Stop Dierenleed Nederland, Stichting Dierbewustleven en Bite Back) zien daarin duidelijk dat de maatschappelijke discussie is losgebarsten. En dat mensen zijn gaan nadenken over de vraag of een dolfinarium nog wel bestaansrecht heeft in deze maatschappij. De organisaties roepen de politiek op nu serieus discussie te voeren over dolfinaria en experts te consulteren hierover.

dolfinarium

Dolfijn Spetter in Dolfinarium Harderwijk | Foto: Wikimedia Commons

Woordvoerder Alex Romijn:

“Of de poll representatief is of niet, duidelijk is dat de discussie rondom het bestaansrecht van dolfinaria leeft. Tien jaar terug gebeurde dit ook zo toen we met de campagnevoering tegen circussen met dieren begonnen. De discussie wordt ook al in Brussel gevoerd, het laatste dolfinarium in Finland gaat er mee stoppen, dolfinaria zijn tegen gehouden of verboden in Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Slovenië en Hongarije, en bovendien lopen ook de bezoekersaantallen bij het Dolfinarium Harderwijk terug. Sluiting is onvermijdelijk.”

Een dolfijn lijkt constant een glimlach op zijn gezicht te hebben, zelfs als hij doodziek is. Het mentale en fysieke lijden van de dieren is daardoor weliswaar moeilijk zichtbaar, doch onmiskenbaar. In gevangenschap beschikken de dieren over nog geen 0,000001% van de ruimte die zij in een natuurlijke situatie zouden hebben. Hoe groot het bassin ook is, de dieren kunnen er nooit lange afstanden zwemmen, diep duiken of op levende vis jagen. Dolfijnen in gevangenschap lijden vaak aan verveling, mentale stress, verlaagde weerstand, apathisch en stereotiep gedrag. Veel wetenschappers, mariene biologen en zelfs ex-dolfinaria medewerkers spreken zich daarom uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. Een dagje dolfinarium: het lijkt onschuldig vermaak, maar dat is het niet.

Alex Romijn:

“Wij roepen op tot discussie. Wij vinden sowieso dat dieren er niet zijn voor ons vermaak. Maar los daarvan: Waarom vindt de maatschappij – terecht – dat het leven van een legbatterijkip niet acceptabel is terwijl in dolfinaria hoogst intelligente en uiterst sociale dieren zoals dolfijnen, in verhouding tot hun leefruimte in de vrije natuur, relatief gezien ook gewoon op een denkbeeldig A4’tje leven?”

De samenwerkende organisaties voeren elke maand actie voor het het dolfinarium om mensen te informeren en timmeren zo aan bewustwording. Ook tijdens de winteropening zullen er acties zijn, namelijk op 26 en 27 december. In 2016 zullen er wederom elke maand acties zijn.

Persbericht Bite Back, Stop Dierenleed Nederland, Stichting Dierbewustleven

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Helene Peul zegt:

  Graag open voor opvang gewonde dieren

 2. Er zijn zelfs ELKE WEEK ACTIES BIJ HET DOLFINARIUM !!!!! Zij het dat dit buiten de 3 grote organisaties omgaat ! Voor de dolfijnen zijn opvangmogelijkheden EN rehabilitatieprogrammas die hun kunnen helpen hun weg terug naar de natuur te vinden. Lukt dat niet dan kunnen ze altijd opgevangen worden maar dan in een meer natuurlijke setting. Zit jij soms graag de hele dag gevangen in een hokje?? Eet jij graag dag in dag uit bevroren vis met medicatie, iets dat in de natuur niet zo is?? Doe jij graag dag in en dag uit truukjes voor je eten?? Wordt jij graag onvrijwillig zwanger gemaakt zodat andere je baby kunnen wegpakken en voor grof geld kunnen verkopen?? Als dit met een mens gedaan wordt is de wereld te klein en protesteert iedereen..WAAROM BIJ EEN DIER NIET?? Wat is het verschil?? Slavernij van mens of dier is precies hetzelfde !!!!

 3. Wilde dieren in een circus zijn na jarenlang uitstel eindelijk verboden. Dus dolfijnen, zeeleeuwen, orca’s, zeehonden enz. zijn dan toch verboden? Een dolfinarium is toch niets anders dan een circus met zeedieren? Ze trekken alleen niet elke week met vrachtwagens van hot naar her, dat is het enige verschil. Verbieden die onzin en meteen goed regelen dat de dieren blijvend een goede plek krijgen waar zij nog een lang en goed leven zullen hebben.

 4. En waar moeten deze dieren dan heen. Erg kort door de bocht “sluiten”. Kunnen we beter al die zielige dieren handel stoppen als dieren uit het buitenlands halen ect. En stoppen met dieren houden dat eigenlijk geen huisdier is als Chinchilla, slangen, vissen in te kleine bakjes en ga zo maar door. Als je nu zegt dat dolfinarium moet sluiten dan krijg je misschien zelfde als nu gebeurt met circus dieren. En de dieren die daar nu zitten worden heus niet zo slecht behandeld (Harderwijk ). Buiten Nederland weet ik niet maar hier wel. Oh, misschien nog beter. Geen enkel mens mag een dier houden. Huisdier, dierentuin ect. Kom op zeg.

  • Zoals met iedere verandering heb je het begrip ‘uitfasering’.
   Als dat moeilijk is, betekent het niet dat de verandering maar afgekapt moet worden.
   Dolfinaria moeten sluiten.

 5. Brenda Tennant zegt:

  Dolphins don’t belong in aquariums!!!

 6. Robert Wiehemeijer zegt:

  Dieren horen in vrijheid te leven net zoals het upper dier de Mens dat wil!
  De Mens bedenkt de gekste dingen voor vermaak en eigen plezier
  Stop het Dolfinarium ,Oostvaardersplassen,Dieren tuinen,Circussen.

 7. Het hoeft niet gesloten te worden, maar alleen gebruiken voor opvang van gestrande dieren.