Een koppeltje lammergieren kan dankzij de democratie van Zwitserland blijven zitten waar het zit. Begin augustus sprak de bevolking van het idyllische bergdorpje La Punt Chamues zich in een referendum uit tegen de komst van een nieuwe moderne waterkrachtcentrale. Het argument van goedkopere energie verloor het van de wil om de lammergieren te beschermen tegen de ‘vooruitgang’.

lammergieren
Bartgeier Gypaetus barbatus front Richard Bartz” by Richard Bartz, Munich aka Makro FreakOwn work. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons.

Het internationale, in Zwitserland gevestigde energiebedrijf Repower wilde de elektriciteitscentrale bouwen in de hooggelegen Engadinvallei, in het kanton Graubünden. Ze werd daarin gesteund door het gemeentebestuur van het dorp La Punt Chamues, waar de centrale gepland stond. Maar omdat Zwitserland de lokale democratie hoog in het vaandel heeft staan werd er een referendum uitgeschreven. De dorpsbewoners kozen voor de gieren: 74 stemden tegen het project, en 64 voor.

Aan het referendum was een lange discussie voorafgegaan tussen voor- en tegenstanders. De voorstanders probeerden een punt te scoren door lagere energieprijzen te beloven, terwijl de tegenstanders wezen op de schade voor het leefgebied van de gieren en de omgeving van het dal in het algemeen, plus de vernietiging van het schitterende Alpenlandschap rond La Punt Chamues, waar ook veel toeristen op afkomen. Gelukkig koos het dorp uiteindelijk niet voor de portemonnee, maar voor dierenwelzijn en landschapsbehoud.

In veel landen is de lammergier een bedreigde diersoort. De twee van La Punt Chamues zijn het meest succesvolle paar van hun soort in die regio, met de meeste broedsels en grootgebrachte jongen. En dankzij de betrokken bevolking kan het stel de gierenpopulatie in en rond het dal nog jaren in stand houden.

Bronnen: The Dodo, The Local ©PiepVandaag.nl Bart van Riel