Vanaf 1 juli 2025 voert Zwitserland een nieuwe regel in voor voedseletiketten van producten met dierlijke ingrediënten. Hierop moet duidelijk staan of er bij de productie pijnlijke handelingen zijn toegepast. Dit geldt voor vlees, eieren, melk, foie gras en andere dierlijke producten. Ook komen er strengere regels voor de import van bont. Het doel is om consumenten beter te informeren over de manier waarop dieren zijn behandeld, zodat zij bewustere keuzes kunnen maken.

Voedseletiketten op dierlijke producten moeten in Zwitserland binnenkort aangeven of pijnlijke procedures zijn uitgevoerd bij de productie. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld het zonder verdoving uitvoeren van castratie of onthoorning van koeien, staartcouperen of het knippen van tanden bij varkens. Dezelfde regel geldt voor het zonder verdoving afsnijden van kikkerbilletjes. Lever en vlees van gedwangvoederde ganzen en eenden, zoals foie gras, moeten ook dienovereenkomstig worden geëtiketteerd. Hoewel dwangvoederen in Zwitserland al meer dan veertig jaar verboden is, blijft de praktijk in andere landen legaal.
Voedseletiketten
De etiketteringsplicht is tot stand gekomen na brede maatschappelijke discussie en onder druk van dierenrechtenorganisaties en geldt voor alle gelegenheden die dergelijke producten aanbieden, waaronder restaurants, kleine bedrijven en winkels. De verplichting gaat in op 1 juli 2025 voor lokale producenten en importeurs. Voor importproducten geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2027, zodat bedrijven de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe eisen.
Nieuwe eisen import bont
Bovendien verbiedt Zwitserland het vanaf 1 juli 2025 om bont en bontproducten te importeren die zijn geproduceerd met dieronvriendelijke methoden. Bontwinkels, modewinkels en online verkopers moeten aantonen dat hun bontartikelen voldoen aan de Zwitserse normen voor dierenwelzijn, zoals dat het afkomstig is van gecertificeerde en gecontroleerde productielocaties.
Dit importverbod is bijzonder omdat veel andere landen, zoals Nederland, wel bontfokkerijen hebben verboden maar nog steeds bont uit andere landen toestaan. Hierdoor kan wreed geproduceerd bont nog steeds in de winkels verkrijgbaar zijn.

Reacties op productlabel
De reacties op de nieuwe Zwitserse eisen op voedseletiketten en bont zijn divers. Hoewel sommige brancheorganisaties vrezen voor handelsverstoringen, is men aan de andere kant positief over de stappen die bedrijven moeten nemen richting betere productieomstandigheden. Volgens Zwitserse media zet de regelgeving een juridisch precedent dat mogelijk navolging krijgt in andere landen.
Dierenbelangenorganisatie Tier im Recht vindt de voedseletiketten een stap in de goede richting, maar pleit voor een importverbod op producten die onder de aangifteplicht vallen, aangezien de methoden die in het buitenland worden gebruikt in strijd zijn met de Zwitserse normen voor dierenwelzijn.
Zoöloog Jordi Casamitjana:
“In werkelijkheid gaat alle productie van alle dierlijke producten gepaard met wrede praktijken die dieren laten lijden. (…) De verordeningen zijn zeer oppervlakkig, omdat ze de ergste praktijken niet verbieden, maar er alleen voor zorgen dat ze op de etiketten worden vermeld. Alleen de afschaffing van alle vormen van veehouderij en uitbuiting kan een einde maken aan het lijden en de schade die mensen andere levende wezens toebrengen.”
De nieuwe regelgeving omtrent bont wordt gezien als een stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, maar er worden ook kanttekeningen geplaatst. Sandra Schoenmakers, directeur van Stichting Bont voor Dieren:
“We juichen deze stap toe, maar we zijn tegelijkertijd ook van mening dat élke vorm van bontproductie gepaard gaat met dierenleed. Of een dier nu op een roosterbodem staat of op beton: het opsluiten van dieren voor een modeaccessoire blijft fundamenteel fout.”
Koploper
In Zwitserland leeft al jaren een brede maatschappelijke discussie over dierenwelzijn tijdens de productie en het gebruik van dierlijke producten. In 2022 stemde men nog over een verbod op intensieve veehouderij, dat met slechts 10 procent verschil werd afgewezen. Met de nieuwe regels over de voedseletiketten onderstreept Zwitserland echter opnieuw zijn koploperspositie in Europa op het gebied van dierenwelzijn.
Bronnen:
- Swissinfo.ch
- Vegan for the Animals
- Bont voor Dieren
- Tierimrecht
- Lees ook op Animals Today:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel