De Zwitserse regering heeft een einde gemaakt aan de wrede praktijk van het levend koken van kreeften. Nieuwe wetgeving eist vanaf 1 maart dat de dieren eerst verdoofd moeten worden alvorens ze te koken voor consumptie.

levend koken
Rivierkreeft | Foto: publiek domein

Als onderdeel van een brede herziening van de Zwitserse dierenbeschermingswetgeving zegt de regering in Bern dat met ingang van 1 maart:

“…de praktijk om levende kreeften in kokend water te dompelen, wat gebruikelijk is in restaurants, niet langer is toegestaan. Kreeften zullen nu moeten worden verdoofd voordat ze ter dood worden gebracht.”

Veel pijn

Volgens de Zwitserse publieke omroep RTS worden alleen elektrische schokken of de ‘mechanische vernietiging’ van de hersenen van de kreeft aanvaard als methode om de dieren te bedwelmen, zodra de nieuwe regel van kracht gaat. Voorvechters van dierenrechten en wetenschappers zeggen al jaren dat kreeften en andere kreeftachtigen een geavanceerd zenuwstelsel hebben en waarschijnlijk veel pijn voelen als ze levend worden gekookt.

De Zwitserse regering heeft ook bepaald dat het niet langer is toegestaan om levende schaaldieren zoals kreeften op ijs of in water met ijs te vervoeren, maar dat ze in plaats daarvan altijd in hun ‘natuurlijke omgeving’ moeten worden getransporteerd.

levend koken
Krabben op ijs | Foto: publiek domein

De aanpassing van de dierenwelzijnswetten zal ook illegale hondenfokkers en de illegale import van honden gaan aanpakken en apparaten verbieden die honden automatisch straffen zodra ze blaffen. Organisatoren van openbare evenementen met dieren zullen onder de nieuwe wetgeving ook direct verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de dieren en gestraft worden wanneer ze zich niet aan de regels houden.

Petitie

Het wachten is op Nederland en andere landen om zo snel mogelijk een verbod op het levend koken van kreeften en krabben in te voeren. De Vissenbescherming vraagt al lang om een verbod en de Partij voor de Dieren heeft geprotesteerd tegen de verkoop van levende krabben bij supermarkten. Deze wrede praktijken moeten zo snel mogelijk stoppen, want in 2016 bleek al dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking voorstander is van een verbod.

Een petitie uit 2013 die de Nederlandse regering oproept om een verbod op het levend koken van kreeften en krabben in te stellen is nog maar door een kleine 7000 mensen ondertekend. Hij staat nog altijd online en is hier te tekenen. Graag ook zoveel mogelijk delen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel