Massaslachting straathonden Rusland voor WK voetbal

In Rusland worden in opdracht van de autoriteiten, ter voorbereiding op het WK voetbal dat daar dit jaar gehouden wordt, duizenden zwerfhonden gedood. Dat hebben Russische parlementsleden gisteren laten weten.

WK voetbal

Duizenden straathonden afgeslacht ‘ter ere’ van het WK voetbal | Foto: Pixabay

Hoofd van het milieubeschermingscomité van Rusland, Vladimir Burmatov, zegt in de krant Parlamentskaya Gazeta:

“We hebben veel berichten ontvangen van zowel dierenbeschermers als burgers die vertellen dat er op dit moment op massale wijze zwerfdieren worden gedood in de steden waar de wedstrijden deze zomer gespeeld gaan worden.”

Volgens een schatting van de Vitaly Mutko zouden er zo’n twee miljoen zwerfdieren in de gaststeden van het wereldkampioenschap leven. Hij zou er op hebben aangedrongen het zwerfdierenprobleem voor de zomer ‘op te lossen’.

Humaan
Burmatov zegt dat zijn commissie in een officiële brief aan minister van sport Pavel Kolobkov heeft gewaarschuwd voor de ‘massale vernietiging van dakloze dieren’ in de gaststeden van het WK voetbal. Hij heeft de minister gevraagd om op een humane manier de populatie zwerfdieren terug te brengen zonder ze te doden of te verwonden. Aan deze oproep is, zo blijkt nu, geen gehoor gegeven.

Het opzetten van tijdelijke opvangcentra en grootschalige sterilisatieprojecten is niet alleen de enige oplossing voor het probleem en goed voor het imago van Rusland, het is ook nog eens niet duurder dan het doden van de dieren, zo geeft Burmatov aan:

“Deze verontrustende signalen moeten stoppen, de reputatie van ons land staat op het spel, omdat we geen barbaren zijn die massaal dieren doden om vervolgens, hun bebloede lichamen in bestelwagens gooien te gooien en hen op te drijven door de stad.”

WK voetbal

Foto: publiek domein

Eerder werden voor het Europees Kampioenschap zwerfhonden gedood in Oekraïne. Volgens verschillende dierenrechtenorganisaties zijn er destijds maar liefst 250.000 honden omgebracht. De Partij voor de Dieren stelde hierover in 2011 vragen aan de toenmalige minister Schippers van VWS.

Schoonmaakacties
De zwerfdieren worden aangemerkt als veroorzakers van overlast en op brute wijze van de straten verwijderd. Geregeld vinden er grote bij grote evenementen dergelijke ‘schoonmaakacties’ plaats, zoals in 2004 in Griekenland, toen de overheid het straatbeeld van Athene wilde oppoetsen ter gelegenheid van de Olympische Spelen aldaar. In 2008 werden kattenrazzia’s gehouden in de aanloop naar de zomerspelen in Peking en ook daar stelde de PvdD Kamervragen over. In 2014 werden voor de Olympische Winterspelen in Sotsji duizenden zwerfhonden gedood. Ook voorafgaand het Songfestival 2017 moesten zwerfdieren het ontgelden.

Het WK voetbal wordt deze zomer gehouden in 11 Russische steden; van de enclave Kaliningrad in het westen tot Jekaterinenburg in het oosten.

Bron: Yahoo Sports ©AnimalsToday.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Het wordt nu eens tijd ,dat er humaner met dieren word omgegaan!
  En dat niet alleen in Rusland ,maar wereldwijd.
  De mensen maken misbruik van hun machtpositie en de dieren zijn daarvan de dupe !
  Een hele slechte zaak.

 2. Precies Jannie je hebt gelijk , door onze Europeze propaganda moeten wij een hekel krijgen aan Russen, net als wat die oorlogszuchtige Amerika doet en wie beginnen er altijd met oorlogen, Amerika en Europa onder het mom van wij moeten deze mensen helpen, terwijl het gaat om het veilig stellen van oliemaatschappijen en het installeren van een wereldbank.
  Nederland doet precies hetzelfde met ganzen, reeen, edelherten, damherten, vossen, waterwoeler(muskusrat) enz.
  Het is schandalig wat er met deze honden gebeurd, maar Nederland is als klein landje de grootste massa moordenaar.

 3. Schandalig!

 4. Afschuwelijk. honden, katten, maar ook varkens, kippen koeien.. afslachting gebeurt helaas niet alleen onder Russische zwerfdieren maar net zo goed in eigen land. Voor ieder dier met emotie en gevoel een even grote hel. Mensen zijn uitgerust met een prachtig denkvermogen en toch blijkt het zo moeilijk om van barbaarse manieren af te stappen.

 5. Lut Van Autgaerden zegt:

  Hoe is het mogelijk?

 6. Niet normaal die russen ook afmaken.

 7. Jeffrey zonneveld zegt:

  Dit kan niet! Kut russen!!

 8. Dergelijke wantoestanden hebben ook in andere landen al vaker plaatsgevonden voor Olympische Spelen, EK voetbal e.d. Blijkbaar moeten dieren maar massaal vermoord worden voor dergelijke sportevenementen “waarbij sportiviteit, fair play en moraal hoog in het vaandel staan”….
  Hoe is dit uit te leggen en recht te praten?

 9. Sigrid CA De DONCKER zegt:

  sportmannen hoe kunnen jullie, geen man waardig als je dit kan tolerenen ,just for the money

 10. Waarom zijn in dit land niet jaren eerder maatregelen genomen tegen zwerfhonden om ze te steraliseren en of casstreen dan had wat er nu gebeurt om die arme zwerfhonden massaal te doden voorkomen kunnen worden.Wat een verschrikkelijke monsters zijn die russen.😈😈😈😈😈😨😨😨😨

  • Lekker selectief lezen weer hè, het is niet aleen in Rusland waar dit soort wanstaltige praktijken plaatsvinden en de gemiddelde Rus is geen monster, hoe graag onze overheid met haar achterliggende nep propaganda agenda ook wil dat je dat denkt. In tegendeel, de gemiddelde Rus is heel hartelijk en gastvrij en wil net zo min als jij mens of dier kwaad doen. Het zijn de vele psychopaten op topposities bij de overheid en het bedijfsleven, die de echte monsters zijn! De monsters zitten aan de top, zo werkt het verrotte systeem!

   “Geregeld vinden er grote bij grote evenementen dergelijke ‘schoonmaakacties’ plaats, zoals in 2004 in Griekenland, toen de overheid het straatbeeld van Athene wilde oppoetsen ter gelegenheid van de Olympische Spelen aldaar. In 2008 werden kattenrazzia’s gehouden in de aanloop naar de zomerspelen in Peking en ook daar stelde de PvdD Kamervragen over. In 2014 werden voor de Olympische Winterspelen in Sotsji duizenden zwerfhonden gedood. Ook voorafgaand het Songfestival 2017 moesten zwerfdieren het ontgelden.”

   Je kan dus beter druk zetten op de organisaties van deze evenementen om dit soort praktijken tegen te gaan. Zij kunnen landen boycotten als zij zich aan dit soort praktijken schuldig maken en dit aan de betreffende overheden duidelijk maken.