In Rusland worden in opdracht van de autoriteiten, ter voorbereiding op het WK voetbal dat daar dit jaar gehouden wordt, duizenden zwerfhonden gedood. Dat hebben Russische parlementsleden gisteren laten weten.

WK voetbal
Duizenden straathonden afgeslacht ’ter ere’ van het WK voetbal | Foto: Pixabay

Hoofd van het milieubeschermingscomité van Rusland, Vladimir Burmatov, zegt in de krant Parlamentskaya Gazeta:

“We hebben veel berichten ontvangen van zowel dierenbeschermers als burgers die vertellen dat er op dit moment op massale wijze zwerfdieren worden gedood in de steden waar de wedstrijden deze zomer gespeeld gaan worden.”

Volgens een schatting van de Vitaly Mutko zouden er zo’n twee miljoen zwerfdieren in de gaststeden van het wereldkampioenschap leven. Hij zou er op hebben aangedrongen het zwerfdierenprobleem voor de zomer ‘op te lossen’.

Humaan
Burmatov zegt dat zijn commissie in een officiële brief aan minister van sport Pavel Kolobkov heeft gewaarschuwd voor de ‘massale vernietiging van dakloze dieren’ in de gaststeden van het WK voetbal. Hij heeft de minister gevraagd om op een humane manier de populatie zwerfdieren terug te brengen zonder ze te doden of te verwonden. Aan deze oproep is, zo blijkt nu, geen gehoor gegeven.

Het opzetten van tijdelijke opvangcentra en grootschalige sterilisatieprojecten is niet alleen de enige oplossing voor het probleem en goed voor het imago van Rusland, het is ook nog eens niet duurder dan het doden van de dieren, zo geeft Burmatov aan:

“Deze verontrustende signalen moeten stoppen, de reputatie van ons land staat op het spel, omdat we geen barbaren zijn die massaal dieren doden om vervolgens, hun bebloede lichamen in bestelwagens gooien te gooien en hen op te drijven door de stad.”

WK voetbal
Foto: publiek domein

Eerder werden voor het Europees Kampioenschap zwerfhonden gedood in Oekraïne. Volgens verschillende dierenrechtenorganisaties zijn er destijds maar liefst 250.000 honden omgebracht. De Partij voor de Dieren stelde hierover in 2011 vragen aan de toenmalige minister Schippers van VWS.

Schoonmaakacties
De zwerfdieren worden aangemerkt als veroorzakers van overlast en op brute wijze van de straten verwijderd. Geregeld vinden er grote bij grote evenementen dergelijke ‘schoonmaakacties’ plaats, zoals in 2004 in Griekenland, toen de overheid het straatbeeld van Athene wilde oppoetsen ter gelegenheid van de Olympische Spelen aldaar. In 2008 werden kattenrazzia’s gehouden in de aanloop naar de zomerspelen in Peking en ook daar stelde de PvdD Kamervragen over. In 2014 werden voor de Olympische Winterspelen in Sotsji duizenden zwerfhonden gedood. Ook voorafgaand het Songfestival 2017 moesten zwerfdieren het ontgelden.

Het WK voetbal wordt deze zomer gehouden in 11 Russische steden; van de enclave Kaliningrad in het westen tot Jekaterinenburg in het oosten.

Bron: Yahoo Sports ©AnimalsToday.nl