In Oekraïne gaan vermoedelijk duizenden straathonden gedood worden omdat voor het Eurovisiesongfestival de straten ‘schoon’ moeten zijn. Animals Rights Switzerland/France heeft de noodklok geluid.

Songfestival
Foto: Zeljko Joksimovic/Wikimedia

De dierenbeschermingsorganisatie heeft de producent van het Songfestival, de Europese Radio Unie, gewaarschuwd dat het leven van duizenden dieren op het spel staat. Animals Rights baseert zich op eerdere evenementen in het land waarbij een massaslachting onder de zwerfhonden is aangericht, zoals tijdens het EK voetbal in 2012.

In heel Europa werd  geschokt gereageerd toen bleek dat het land massaal zwerfhonden doodde in voorbereiding op dit evenement. Plaatselijke autoriteiten hadden orders gekregen om in aanloop naar het EK zoveel mogelijk straathonden te doden. Zuiveringsacties volgden, en dieren werden vergiftigd of verbrand. Ook nu weer zouden particulieren jacht maken op de honden.

Amper asielen
Inmiddels heeft Paul Hrosul, de voorzitter van de Eurosong-fanclub in Oekraïne, verklaard dat het normaal is dat zwerfhonden worden gedood in Oekraïne en dat dit niets te maken heeft met de organisatie van het songfestival in het land. Hrosul:

“Alle viervoeters die op straat leven, worden omgebracht omdat er amper hondenasielen zijn.”

Geen verordening
Volgens de Duitse dierenbescherming is er geen opdracht gegeven vanuit de overheid om de dieren te doden:

“Onze contacten in Oekraïne hebben geen weet over een verordening in die zin van het stadsbestuur van Kiev. We volgen het uiteraard wel verder op en zullen reageren wanneer we specifieke aanwijzingen hebben.”

De Duitse televisiezender ARD, die het songfestival in Duitsland zal uitzenden, heeft beloofd de kwestie aan te kaarten bij de vergadering met deelnemende landen in maart.

Bron ©PiepVandaag.nl