Hongerlijdende hond
Foto: iStock Photo

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters is in gesprek met autoriteiten in de Oekraïne om castratieprojecten voor zwerfhonden te starten. In heel Europa werd geschokt gereageerd toen bleek dat het land massaal zwerfhonden dood in voorbereiding op het EK Voetbal 2012.

Plaatselijke autoriteiten hadden orders gekregen om in aanloop naar het EK zoveel mogelijk straathonden te doden. Zuiveringsacties volgden, en dieren werden vergiftigd of verbrand. Terwijl uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit geen oplossing voor het zwerfdierenprobleem is.

Stichting Vier Voeters houdt al jaren zwerfdierenpopulaties in vele landen onder controle door middel van castratieprojecten. Bij deze Stray Animal Care (SAC) projecten worden dieren gecastreerd, medisch verzorgd, ingeënt en voorzien van een chip weer vrijgelaten op de plek waar ze zijn gevonden. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties stelde dat dit de enige effectieve en duurzame manier is om de zwerfdierenpopulatie te verminderen – en bovendien de meest diervriendelijke.

Na vele protesten van organisaties, sponsoren en profvoetballers die deelnemen aan het toernooi, beweerde de Oekraïne dat het doden was gestopt, maar recente rapporten stellen dat dit in de eerste plaats een manier was om positieve media-attentie te generen, en dat een groot deel van de honden al gedood is. De grootste prioriteit is nu het redden van de overgebleven honden en het introduceren van nieuwe, diervriendelijker methodes om met de dieren om te gaan.

Vier Voeters heeft inmiddels contact gehad met autoriteiten van de steden Lviv en Kiev, dat zou kunnen leiden tot verdere uitbreidingen in de regio. Het streven is om op korte termijn een SAC-project op te richten en lokale dierenartsen te scholen in moderne castratiemethodes, om zo het zinloze doden te beëindigen. Tot het zover is blijft Vier Voeters onderhandelen met Oekraïense politici.

Bron: Vier Voeters