Nadat op internet foto´s viraal zijn gegaan van een staatsbanket met daarop het vlees van bedreigde schubdieren stelt de Chinese overheid een onderzoek in. Van schubdieren wordt gesteld dat zij de meest verhandelde dieren ter wereld zijn. Het vlees van een schubdier wordt gezien als delicatesse en is een extravagante manier om je gastvrijheid te tonen.

schubdieren
Schubdier | Foto: David Brossard/flickr

De handel in schubdieren is al meer dan tien jaar verboden, omdat men vreesde dat de dieren anders zouden uitsterven. Een zakenman die bij het banket aanwezig was plaatste de foto´s van het schubdierenvlees op sociale media met daarbij de volgende vermelding:

“Dit is de eerste keer dat ik schubdier at en het smaakte geweldig. Ik ben hevig verliefd geworden op de smaak van wilde dieren.”

Traditionele medicijnen
Smokkelaars van schubdieren kunnen in China een celstraf van tien jaar krijgen. Er is een gigantische vraag naar schubdieren. De schubben van de dieren worden gebruikt in traditionele Chinese medicijnen waarvan men denkt dat ze de bloedcirculatie kunnen verbeteren. De schubben worden voor een prijs tot 2.350 euro op de zwarte markt verkocht. Een schubdiergerecht in een Chinees restaurant kost vermoedelijk honderden euro’s.

Verwoestend
Dierenbeschermingsorganisatie gaan er vanuit dat de douane de afgelopen tien jaar zo’n 90.000 zowel dode als levende schubdieren in beslag heeft genomen. Heather Sohl van het Engelse Wereld Natuur Fonds laat weten:

“Schubdieren zijn de meest verhandelde zoogdieren ter wereld en dit heeft een verwoestende impact op de populaties in Afrika en Azië.”

Geen bewijs
Het banket vond al plaats in juli 2015. Volgens Keith Gou, woordvoerder van PETA, is met het banket de Chinese wet geschonden:

“In China geloven sommige mensen nog steeds dat het vlees van wilde dieren hun gezondheid kan verbeteren terwijl er hiervoor geen wetenschappelijke gronden zijn.”

De Chinese overheid in Peking heeft de provincie Guangxi, waar het banket plaatsvond, opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat