Hell’s Bay, een mannelijke makreelhaai, heeft alle records verbroken door de halve wereld over te zwemmen in 600 dagen. De haai zwom meer dan 13.000 mijl in de Atlantische Oceaan in minder dan 2 jaar tijd, volgens experts van de Nova Southeastern University.

afstandsrecord
Foto: Albert kok/Wikimedia

Mahmood Shivji, professor aan het NSU’s Halmos College en directeur van Guy Harvey Research Institute (GHRI), over het afstandsrecord:

“In de loop van de jaren hebben meerdere gechipte makreelhaaien interessante routes afgelegd, maar dit steekt boven alles uit. Doordat we Hell’s Bay al zo lang volgen, hebben we een gedetailleerde kijk op de migratie van de makreelhaai. Deze haai is fantastisch en energiek, hij blijft maar gaan en gaan. Gelukkig is hij niet gevangen genomen, zoals veel van ‘onze’ andere haaien.”

De reis
Hell’s Bay is in maart 2015 gemerkt door onderzoekers van de Ocean City kust en in dat eerste jaar zwom hij in noordelijke richting langs de Amerikaanse oostkust. Het afgelopen jaar blijft hij in de buurt van de kust van Maryland voordat hij noordelijk ging naar Nova Scotia, toen naar beneden, ten zuiden van Bermuda en daarna weer terug naar Ocean City. De haai, die vernoemd is naar bootfabrikant Hell’s Bay Boatworks, gevestigd in Florida, zwemt in dezelfde patronen: in de winter en het vroege voorjaar verblijft hij midden op zee en in de rest van het jaar is hij dichter bij de kust.

Mako
De makreelhaai, of Mako, is de snelste soort haai en wordt gezien als de cheeta van de haaiensoorten. Hij kan zo’n 60 mijl per uur zwemmen, dit is bijna 100 kilometer per uur. De ‘tags’ die gebruikt worden om de haaien te volgen, worden gesponsord door de Guy Harvey Ocean Foundation (GHOF). Chris Peterson, de eigenaar van de bootfabrikant, sponsort de chip van ‘zijn’ Hell’s Bay. Greg Jacoski, directeur van GHOF:

“Deze satelliet-chips zorgen ervoor dat we haaien bijna live kunnen volgen. We begrijpen hierdoor beter waar deze dieren reizen en zo kunnen we ook beter hun leefgebied in stand houden.”

Bedreigd
Dit onderzoek is belangrijk omdat deze snelle haaien in gevaar zijn. De GHRI meldt dat 22 procent van de Mako’s, die een chip hebben, gevangen zijn genomen en in sommige gevallen zijn gedood door recreatieve en commerciële vissers. Volgens professor Mahmood is dit een indicatie van de bedreiging voor alle haaien wereldwijd. Volgens hem worden er jaarlijks tussen de 70 en 100 miljoen haaien gedood:

“En iedere keer als we een haai verliezen, verliezen we de kans om te leren van deze prachtige dieren.”

De reis van Hell’s Bay kun je hier volgen.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen