In het Russische Sotsji wil de gemeente zeker 2.000 zwerfhonden en -katten laten doden. De bezoekers van de Olympische Spelen volgend jaar zou de aanblik van de dieren bespaard moeten blijven.

Zwerfdieren
Foto: artland via Compfight cc

Een bedrag van zo’n 42.500 euro is uitgetrokken om de dieren van de straten te ruimen. Afgevaardigde Sergej Kriwonossow zegt:

“We hebben een verplichting aan de internationale gemeenschap.”

De problematiek van de zwerfdieren is volgens hem overduidelijk:

“Het doden van de dieren is snelste manier om dit probleem op te lossen.”

Verschillende dierenrechtenorganisaties hebben geprotesteerd tegen het voorgenomen plan en vrezen een slachting. Volgens hen is er de afgelopen tijd al gif gestrooid in de straten van de Russische stad. Opvang en sterilisatie van de dieren is veel effectiever, hebben verschillende projecten zoals van Vier Voeters al uitgewezen.

Vier Voeters was ook aanwezig in de Oekraïne in de aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal van 2012. Ook hier werden in eerste instantie in grote getale zwerfdieren gedood, wat leidde tot internationale verontwaardiging. Uiteindelijk stemde verschillende gemeenten toe samen te werken met Vier Voeters en over te gaan tot castratie en sterilisatie.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de beste manier om zwerfdierpopulaties te verkleinen het castreren en steriliseren van de dieren is, om ze dan vervolgens weer terug te zetten in diezelfde populatie. Hierdoor ontstaan steriele groepen dieren die langzaamaan kleiner zullen worden. Deze methoden ook wel TNR (Trap- Neuter-Return) of CNVR (Collect-Neuter-Vaccinate-Return) genoemd en worden naast door Vier Voeters ook toegepast door grote organisaties als het IFAW en het WSPA.

Bron: RTL.de & NOS.nl ©PiepVandaag.nl