Vissenbescherming vraagt verbod op levend koken van kreeften en krabben

Stichting Vissenbescherming roept staatssecretaris Van Dam op om te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen een seconde verdoofd kunnen worden voor ze gedood worden. In een brief aan de staatssecretaris vraagt de stichting Van Dam om hier werk van te maken.

kreeften en krabben - levend koken

De Vissenbescherming wil dat kreeften en krabben niet meer levend gekookt worden | ©Reindert Nijland, Vilda natuurfotografen

De Vissenbescherming heeft in een brief staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken verzocht alsnog actief te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen 1 seconde kunnen worden verdoofd voordat ze in kokend water worden gedaan. Zijn voorgangster, staatssecretaris Dijksma, weigerde dit te onderzoeken met het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren. Dit is op grond van wetenschappelijk onderzoek echter een onhoudbare bewering volgens de Vissenbescherming, die zich hiervoor baseert op de huidige stand van het onderzoek.

In de brief aan Van Dam legt de Vissenbescherming uit waarom kreeften en krabben niet levend gekookt zouden moeten worden. Ook weerlegt zij het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren en wijst zij de staatssecretaris er op dat zijn voorgangster foute informatie heeft gebruikt. De Vissenbescherming verzoekt de staatssecretaris dan ook om de kwestie opnieuw te bekijken en te streven naar beëindiging van de huidige wrede dodingsmethoden.

Persbericht Vissenbescherming

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Ik eet om die redenen ook geen kreeft meer! Eerst leven ze met vastgemaakte scharen in een veel te klein aquarium en dan mag jij als klant kiezen (bah, als je die oogjes naar je ziet kijken lukt dat toch niet meer?) en dan de pan met kokend water in? Nee dank je wel!!!! Ik vind garnalen eten al zo moeilijk, zoveel diertjes in èèn keer opeten, zoveel leventjes verspild….

  2. stop eerst je handen in t kokende water ,kijken of je dan nog schaaldieren wilt eten.ook deze dieren lijden pijn.

  3. Ach, die Martijn van Dam van de PvdA praat toch zoals gewoonlijk alles recht wat krom is. Zo heeft hij ook de gruwelijke omstandigheden van (ex)circusolifanten ontkend en gebagatelliseerd en de onvoorstelbare tekortkomingen van de NVWA ontkend en verdedigd. Die PvdA is er alleen voor zichzelf en wanneer het hen uitkomt roept men dingen die de mensen graag willen horen. Voor de rest is het een waardeloze en uiterst hypocriete club die net als hun grote vrienden VVD en CDA vooral de kortzichtige belangen van de multinationals, banken en verzekeringsmaatschappijen dient. Bah!

  4. Het is gruwelijk wat deze dieren aangedaan wordt. Elk dier zal wegvluchten van de bron van de pijn die ze ervaart. Filmpjes over kreeften en krabben die levend in kokend water gegooid worden en daaruit proberen te ontvluchten zeggen genoeg.
    Ik vind dat een dodingsmethode nooit goedgekeurd mag worden voordat is bewezen dat het dier NIET lijdt. Je mag nooit iets gedogen of goedkeuren omdat niet bewezen is dat het WEL lijdt. Zijn we nou helemaal gek geworden? Ik hoop dat de Vissenbescherming bij staatssecretaris Martijn van Dam meer bereikt dan bij die hersenloze Dijksma.