Stichting Vissenbescherming roept staatssecretaris Van Dam op om te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen een seconde verdoofd kunnen worden voor ze gedood worden. In een brief aan de staatssecretaris vraagt de stichting Van Dam om hier werk van te maken.

kreeften en krabben - levend koken
De Vissenbescherming wil dat kreeften en krabben niet meer levend gekookt worden | ©Reindert Nijland, Vilda natuurfotografen

De Vissenbescherming heeft in een brief staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken verzocht alsnog actief te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen 1 seconde kunnen worden verdoofd voordat ze in kokend water worden gedaan. Zijn voorgangster, staatssecretaris Dijksma, weigerde dit te onderzoeken met het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren. Dit is op grond van wetenschappelijk onderzoek echter een onhoudbare bewering volgens de Vissenbescherming, die zich hiervoor baseert op de huidige stand van het onderzoek.

In de brief aan Van Dam legt de Vissenbescherming uit waarom kreeften en krabben niet levend gekookt zouden moeten worden. Ook weerlegt zij het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren en wijst zij de staatssecretaris er op dat zijn voorgangster foute informatie heeft gebruikt. De Vissenbescherming verzoekt de staatssecretaris dan ook om de kwestie opnieuw te bekijken en te streven naar beëindiging van de huidige wrede dodingsmethoden.

Persbericht Vissenbescherming