Partij voor de Dieren Utrecht roept iedereen op om bezwaar te maken tegen de verkoop van levende kreeften, krabben en andere dieren in een nieuw te bouwen vestiging van Jumbo in Leidsche Rijn Centrum. Deze Jumbo Foodmarkt staat gepland voor eind 2017 en het bedrijf heeft de PvdD al laten weten dat ze van plan zijn levende kreeften te gaan verkopen.

levende kreeften
Jumbo wil in de nieuwe vestiging in Leidsche Rijn levende kreeften verkopen | Fotocredit: wuestenigel Flickr via Compfight cc

Ook in de andere Foodmarkten van de Jumbo (Amsterdam, Veghel en Breda) worden levende kreeften verkocht. Deze dieren worden in ijsbakken uit landen als Canada geïmporteerd, in de winkel – naar alle verwachting met hun scharen aan elkaar vastgebonden – in bakken water gezet, in een doosje aan klanten meegegeven en thuis door amateurkoks gedood. Een paar maanden geleden stuurde de Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren een e-mail naar Jumbo en in haar antwoord gaf Jumbo aan inderdaad levende kreeften te gaan verkopen.

Protestactie voordat Jumbo Foodmarkt opent
PvdD-raadslid Eva van Esch:

“De Partij voor de Dieren is fel tegen het op deze manier omgaan met dieren en vindt het daarom tijd voor een protestactie! In Amsterdam kwamen we erachter dat er levende kreeften werden verkocht toen het filiaal al open was. In Utrecht kunnen we er nog vóór de opening van dit nieuwe filiaal voor zorgen dat deze en andere dieren niet langdurig hoeven te lijden voor consumptiedoeleinden.”

Op de website (www.partijvoordedieren.nl/extra/jumbo-utrecht-geen-levende-kreeften-in-de-nieuwe-foodmarkt) van de Partij voor de Dieren staat een protestbrief die mensen kunnen versturen naar de assortimentsmanager van Jumbo. Eventueel kunnen mensen de brief aanpassen naar hun persoonlijke motivatie om bezwaar te maken tegen de verkoop van levende kreeften.

Persbericht Partij voor de Dieren