Terwijl delen van het noordelijk halfrond geteisterd worden door ijzige koude is in Australië een hittegolf gaande. De extreme temperaturen daar hebben inmiddels aan duizenden vleerhonden het leven gekost omdat hun hersenen de hitte niet aankunnen.

vleerhonden
Vleerhond | Foto: James Niland/Wikimedia

Volgens de organisatie Help Save the Wildlife en Bushlands in Campbelltown, die even ten zuiden van Sydney opereert, werden in hun gebied meer dan 400 vleerhonden (pteropus) uit een lokale vleermuiskolonie dood aangetroffen, zeer waarschijnlijk als gevolg van de hitte. Foto’s tonen de dode dieren nadat ze op de grond waren gevallen.

Zonnesteek
In veel delen van Australië komt de temperatuur de afgelopen periode ruim uit boven de 40 graden uit, waardoor het zowel voor dieren als mensen nauwelijks nog uit te houden is. Het asfalt van wegen smelt en voor ieder zoogdier ligt een zonnesteek op de loer.

Scott Heinrich, directeur van het Flying Fox Conservation Fund, zegt dat veel vleerhonden uit bomen vallen vanwege uitdroging. In 2014, de laatste keer dat Australië vergelijkbare temperaturen ervoer, zijn naar schatting meer dan 45.000 vleerhonden aan de hitte gestorven:

“Ze kunnen hun lichaam op dat moment niet meer afkoelen. In zekere zin worden ze van levend gekookt.”

Vrijwilligers proberen zoveel mogelijk vleerhonden die last lijken te hebben van oververhitting water toe te dienen om de uitdroging tegen te gaan.

Vleerhonden, in het Engels vliegende vossen genoemd,  zijn grote vleermuizen waarvan er in Australië zes soorten voorkomen. Volgens de Australische regering staat één van deze soorten officieel te boek als ernstig bedreigd en twee als kwetsbaar, terwijl sommige soorten vleerhonden in overvloed voorkomen en af ​​en toe zelfs als hinderlijk bestempeld worden.

vingerafdrukken
Ook koala’s hebben last van de hitte | Foto: pelican/flickr

Koala’s
De vleerhonden zijn niet de enige Australische dieren die worstelen met de hoge temperaturen. Koala’s worden murw van de hitte en klampen zich vast aan hun boom. Op veel plaatsen zijn vrijwilligers begonnen met het vanaf grote afstand besproeien van de dieren met water om ze af te koelen.

Bronnen: National Geographic, HLN ©AnimalsToday.nl Bart van Riel