Extreme hitte in het noordelijke gedeelte van de staat New South Wales in Australië heeft ervoor gezorgd dat duizenden vleerhonden, de grootste soort vleermuizen ter wereld, het leven hebben gelaten. Wildife reddingswerkers zijn 24 uur per dag bezig honderden vleerhondweesjes te redden. Gemeentewerkers zijn druk bezig met het opruimen van de carcassen van de vleerhonden, die in de brandende zon snel beginnen te rotten.

vleerhonden
Vleerhond | Foto: James Niland via Wikimedia Commons

Temperaturen liepen vorige week op tot zo’n 44 graden Celcius in de stad Casino, wat de massasterfte van 5.000 vleerhonden tot gevolg had. De dieren vielen letterlijk uit de bomen en waren al dood, nog voordat zij de grond raakten. Vergelijkbare stuaties deden zich voor in Richmond Valley, waar 2000 vleerhonden de dood vonden.

Bizarre taferelen deden zich voor, met letterlijk bergen dode vleermuizen op de grond. Het publiek werd gewaarschuwd de dieren niet aan te raken, omdat ze virussen of andere ziekten konden overbrengen. De gemeentewerkers hebben moeite alle dode dieren te verwijderen, aangezien het in sommige gebieden moeilijk is de dieren te bereiken. De dierenlijken beginnen inmiddels te rotten en te stinken.

Honderden vleerhondbabies hebben op miraculeuze wijze de extreme hitte overleefd en 450 pups worden momenteel verzorgd door reddingswerkers van dierenhulporganisatie WIRES. Er zijn zoveel vleermuisweesjes, dat WIRES-teams van andere gebieden gevraagd zijn te helpen de kleine diertjes op te vangen en verzorgen. WIRES op Facebook:

“De taak gaat door; verzorgers werken rond de klok en de emoties open hoog op, terwijl ze doen wat ze kunnen om alle kleine vleerhondjes te verzorgen, terwijl ze aan moeten zien hoe duizenden volwassen en jonge vleerhonden dood zijn of dood gaan.”

Om te proberen de lijdende dieren wat verlichting te geven, is de brandweer begonnen met het natspuiten van bomen in het gebied. Mensen in de omgeving wordt gevraagd voedsel en drinken te brengen naar de hardwerkende reddingswerkers, die in de brandende zon hun moeilijke taak moeten volbrengen.

Bekijk hier een fotoreportage van de tragische situatie in Australië.

Bron: The Daily Telegraph ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor