Maandenlang heeft de beroemde visarend uit de Biesbosch gewacht op zijn partner. Tevergeefs, het vrouwtje kwam niet opdagen. Een nieuwe partner werd gevonden. Helaas van korte duur. Nu heeft de visarend te maken met een indringer die op zijn nieuwe verovering aast.

visarend
Turbulent liefdesleven voor visarend | Foto: publiek domein

De visarend uit de Biesbosch die na een jarenlange latrelatie alleen achterbleef, heeft roerige  maanden achter de rug. Na een periode van rouw ontdekte de vogel de liefde opnieuw, maar inmiddels is hij in een titanenstrijd om zijn nieuwe liefde beland. De visarend met de naam 7TG, vernoemd naar het nummer op zijn pootring, werd nauwlettend gevolgd door boswachter Harm Blom:

“Het mannetje komt ieder jaar eind maart en het vrouwtje volgde altijd vier of vijf dagen later. Zij hebben jarenlang een succesvolle LAT-relatie gehad en waren de grondleggers van de Nederlandse populatie.”

Liefdesverdriet

Zeven jaar lang had de uit Duitsland afkomstige visarend een LAT-relatie met zijn partner. De twee overwinterden apart van elkaar en troffen elkaar dan eind maart op het nest in de Biesbosch. Afgelopen maart arriveerde het mannetje keurig op tijd, net als eerdere jaren. Zijn wederhelft kwam alleen niet opdagen. Volgens Blom is het vrouwtje naar alle waarschijnlijkheid overleden:

“Na twee maanden wachten, dan kun je ervan uitgaan dat ze dood is.”

Een verschrikkelijke periode van rouw was het voor de visarend, voor de onderzoekers was het een uitermate boeiende periode:

“Opgemerkt werd hoe hij reageerde en hoe onrustig hij was. De visarend heeft wekenlang aan z’n nest gebouwd en maakte al roepend steeds grotere rondes door het gebied.”

Visarenden na 200 jaar weer nest in Zuid-Engeland
Visarend (illustratief) | Foto: publiek domein

Nieuwe liefde

Halverwege juni kwam de vogel weer wat tot rust. Niet veel later, begin juli, verscheen ineens een nieuwe liefde. Een fors vrouwtje, met een donkere rug en een behoorlijk wit kleed aan de voorkant. Alles wees volgens Blom op een nieuw droomduo.

“Het mannetje vertoonde broedgedrag: hij liet zien dat hij kon jagen en het nest kon uitbouwen en verdedigen. Ze waren wekenlang bij elkaar en vlogen samen.”

Uitdager

Plots is er een einde gekomen aan het prille liefdesgeluk van 7TG. Toen boswachter Blom afgelopen week terugkwam van vakantie, zag hij een derde visarend bij het nest. Dit was geen tweede vrouwtje voor 7TG, maar een mannelijke uitdager die het op zijn vrouwtje had gemunt:

“Dit Britse mannetje is onlangs vrijgezel geworden doordat zijn partner hem verliet. Sindsdien heeft hij zich lopen uitsloven voor de nieuwe liefde van 7TG.”

De versierpoging van het Britse mannetje lijkt succesvol en is het vrouwtje al een paar dagen niet meer vastgelegd door de webcam die op het nest van 7TG gericht staat. Deze visarendaffaire kent winnaars en verliezers en is volgens de boswachter Blom een bron van waardevolle informatie:

“Te zien is wat er met een populatie gebeurt als partners doodgaan of vertrekken, de mannetjes kijken niet naar elkaar om en gaan de strijd met elkaar aan. De dames hebben dan meer keuze.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman