De allesvernietigende natuurbranden op Maui, Hawaï (VS), hebben naast veel menselijke slachtoffers ook duizenden dieren getroffen. Naar schatting worden er op het eiland 3000 huisdieren vermist, waarvan niet bekend is of ze het overleefd hebben.

Maui Hawaï
Wachten op hereniging met de eigenaar | Foto: screenshot video NBC News/YouTube

De historische stad Lahaina is vrijwel geheel verwoest en er zijn bij Maui Humane Society (MHS) tot nu toe zo’n 300 oproepen voor vermiste dieren binnengekomen. De ontreddering is met geen pen te beschrijven. Nooit eerder waren natuurbranden zo dodelijk in de VS, waarbij klimaatverandering is aan te wijzen als hoofdoorzaak.

Maui Hawaï
Hondenpootjes worden gecontroleerd op brandwonden | Foto: screenshot video NBC News/YouTube

Veel mensen hebben alles verloren en het lot van veel huisdieren is ongewis. Vaak had men niet meer dan minuten om te vluchten voor het allesverzengende vuur.
.

.
Iedereen wordt gevraagd om vermiste huisdieren te melden op de website van MHS. Daar is het ook mogelijk om te doneren voor dieren die in nood zijn door de branden. Katie Shannon Van MHS:

“Op die manier zijn we in staat om voor hereniging te zorgen, of dat er iets ‘afgesloten’ kan worden.”

.

Hawaï
Dieren worden gered | Foto: screenshot video NBC News/YouTube

Vrijwilligers zijn actief met het inzamelen en de distributie van voedsel. Er is gelukkig geen tekort aan noodhulp:

“We hebben het geluk dat mensen meteen samenkwamen om te helpen, maar dit is pas het begin. We geven onszelf de opdracht om álle dieren te helpen.”

.

noodhulp voor dieren
Noodhulp voor dieren op Maui | Foto: screenshot video NBC News/YouTube

Maui Humane Society vangt inmiddels kippen op, dwergpapegaaien of ‘love birds’, cavia’s, konijnen, honden, katten en een varken. Het doel is om al deze dieren te herenigen met hun eigenaar. Al zullen er situaties zijn waarbij dat helaas niet meer mogelijk blijkt.
.

.
Een andere rol van dieren is die van de speurhonden, die ingezet worden om overledenen te vinden in de restanten van gebouwen. Helaas zal het daarbij ook regelmatig voorkomen dat ze stuiten op het stoffelijk overschot van een dier. Door de extreme hitte van het vuur zullen veel slachtoffers niet meer te identificeren zijn.

inzet speurhonden
Inzet van speurhonden op Maui | Foto: screenshot video KPRC 2 Click2Houston/YouTube

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR