Opvallend vaak worden wilde zwijnen in badplaatsen en andere stedelijke gebieden in Spanje aangetroffen. Daar klimaatverandering en droogte een eenvoudige verklaring bieden voor dit fenomeen, ligt volgens wetenschappers de oorzaak met name bij de forse populatiegroei van deze diersoort.

zwijnen
Waarom zijn er zoveel zwijnen op de Spaanse stranden? | Foto: publiek domein

Steeds vaker zien we foto´s en filmpjes van strandgangers aan de Spaanse kust die verrast worden door de komst van nieuwe badgasten: wilde zwijnen. De zwarte varkensachtige mengt zich tussen de mens met een duidelijk doel. Want, waar mensen zijn, is voedsel. De voedselvoorraad in de natuurlijke habitat is te beperkt om de huidige wilde zwijnenpopulaties te voorzien van genoeg voedsel. De dieren moeten dus elders op zoek naar eten. Volgens deskundigen komt dit doordat het aantal wilde zwijnen in de afgelopen decennia sterk is toegenomen.

Dr. Joaquin Vicente Baños is onderzoeker naar jachtbronnen bij het  onderzoeksinstituut voor jachthulpbronnen – Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos (IREC) – in Ciudad Real, Castilië -La Mancha. In een radioprogramma van SER Málaga legt hij uit dat de grote omvang van de huidige populaties de hoofdoorzaak is waarom er nu regelmatig wilde zwijnen te zien zijn in gebieden waar dit voorheen zeer ongebruikelijk was. Volgens Baños past de wilde zwijn zich zeer gemakkelijk aan in een nieuwe omgeving. Dus deze knorrende badgasten zijn bepaald niet schuw om zich tussen de mens en de bijbehorende rommel te mengen wanneer zij opzoek zijn naar eten. Dr. Joaquin Vicente Baños:

“Het gaat om een proces. Wilde zwijnenpopulaties hebben zich de afgelopen decennia hersteld en we zien hier nu de effecten van; het is een erg ‘plastisch’ dier dat gemakkelijk went aan een omgeving waar mensen zijn die voedsel bij zich hebben of achterlaten.”

Marbella

De afgelopen dagen zijn er meerdere keren wilde zwijnen gespot op de stranden van de Costa del Sol; in de bekende badplaats Marbella en andere toeristische trekpleisters. Een strandganger legde een frappante situatie vast op video; op beeld is te zien hoe een rotte van zes wilde zwijnen ongestoord in strandtassen snuffelt en tussen het afval naar eten zoekt. In een andere video wenden de dieren zich tot boodschappentassen en een koelbox in de hoop iets lekkers aan te treffen onder een parasol waar een gezin zich net had geïnstalleerd voor een ontspannen stranddag. De toeristen stonden geschrokken op door de komst van het onverwachte bezoek.

Klimaatverandering

Het zomerseizoen is de moeilijkste tijd van het jaar voor wilde zwijnen. Door hitte en droogte trekken zij naar de kust en andere stedelijke gebieden. Daar hebben zij een grotere kans van slagen om zich te voeden. Deze zomer kampt Spanje met extreem hoge temperaturen en periodes van grote droogte. Deze factoren dragen wellicht bij aan de merkwaardige ontmoetingen met zwijnen in gebieden waar gewoonlijk hoofdzakelijk menselijke activiteiten plaatsvinden. Toch benadrukt Dr. Baños dat de snelle voortplanting van deze diersoort, de verantwoordelijkheid draagt voor de verschijning van zoveel wilde zwijnen. Baños:

“Het grootste voedseltekort lijden wilde zwijnen, met name in het Middellandse Zeegebied, in de zomermaanden. Dat is juist de periode waarin ze het sowieso al moeilijk hebben en waarin er weinig voedsel is te vinden in beboste gebieden; en dit jaar hebben we sterk geleden onder de gevolgen van een droogte.”

Wilde zwijnen vangen

Mensen die wilde zwijnen spotten op ongebruikelijke plaatsen, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. Het is echter vooralsnog onbekend welke actie deze zal nemen. Dr. Baños vindt dat de overheid maatregelen moet treffen om de exponentiële groei van wilde zwijnen in te perken. Het is niet ongebruikelijk dat jacht op wilde zwijnen is toegestaan wanneer er sprake is van een zogenaamd overschot.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools