Stadsvossen zijn dan misschien brutaler dan hun verwanten op het platteland, maar volgens onderzoekers zijn ze niet slimmer. Dat blijkt uit een recente studie waarbij de dieren puzzels moesten oplossen voor voedsel.

stadsvossen
Stadsvossen brutaler maar niet slimmer dan plattelandsvossen | Foto: publiek domein

Om te ontdekken of stadsvossen brutaler en slimmer zijn dan plattelandsvossen door alle uitdagingen van ‘het leven in de stad’, plaatsten wetenschappers van de Universiteit van Hull op 104 locaties puzzels voor vossen om op te lossen. De onderzoekers plaatsten de puzzels in parken, achtertuinen en bossen om zowel de plattelands- als stadsvossen te kunnen bestuderen. Om het voedsel te krijgen moesten de dieren eenvoudige taken uitvoeren zoals aan een deksel of hendel trekken, iets tillen of eraf bijten. Hoewel de Londense stadsvossen meer geneigd waren om naar de puzzels te gaan en ze aan te raken, losten ze de puzzels niet beter of sneller op dan plattelandsvossen.

“We ontdekten dat vossen in de stad zich brutaler gedroegen dan plattelandsvossen in hun bereidheid om de puzzels fysiek aan te raken, maar ze niet gemotiveerder waren om te proberen toegang te krijgen tot de beloningen”, zei dierengedragstherapeut en hoofd van het onderzoek, dr. Blake Morton.

stadsvossen
Tweet over onderzoek naar stads- en plattenlandsvossen

Verlegen

Volgens de studie, die is gepubliceerd in Animal Behaviour, bleken 96 van de 104 puzzels gevonden te zijn door vossen. Daarvan waren 31 daadwerkelijk aangeraakt door de dieren en slechts 12 werden opgelost. Veel vossen waren te verlegen of ongeïnteresseerd in de puzzel. De onderzoekers hadden ook voedsel neergelegd waar geen puzzel aan verbonden was. Dat aten alle vossen wel op. Over deze bevinding zei dr. Morton:

“Dit suggereert dat wanneer menselijke voedselbronnen gemakkelijk toegankelijk zijn, zonder deksels of fysieke barrières, vossen dergelijke kansen eerder zullen benutten, wat kan leiden tot mogelijke conflicten met mensen.”

Daarom vindt de onderzoeker het belangrijk dat mensen begrijpen hoe ze het beste conflicten met de dieren kunnen vermijden.

“Vossen zijn een geliefd en ecologisch belangrijk onderdeel van veel stedelijke groene ruimten, en daarom moet toekomstig beheer zowel positieve als negatieve interacties tussen mens en dier in steden in evenwicht brengen.”

Invloed van verstedelijking

Dit onderzoek maakt deel uit van het British Carnivore Project dat sinds 2021 onderzoekt hoe klimaatverandering en de uitbreiding van steden het gedrag van Britse wilde dieren beïnvloeden.

“Vossen staan erom bekend dat ze goed gedijen in steden en onze studie suggereert dat brutaler gedrag stedelijke vossen kan helpen zich aan te passen aan dergelijke omgevingen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma