De duizendste reuzenmanta is waargenomen in de wateren bij de Malediven. Dit is een mijlpaal voor de soort. De archipel in de Indische Oceaan heeft de op twee na grootste populatie ter wereld, na Ecuador en Mexico.

reuzenmanta
Duizendste reuzenmanta gezien bij Malediven | Foto (illustratief): Bartek.cieslak via Wikipedia CC BY-SA 3.0

Het Maldives Manta Conservation Programme (MMCP) – het vlaggenschipproject van de Manta Trust – bevestigde het duizendste individu. De manta heeft de naam ‘Anbu’ gekregen, wat ‘mango’ betekent in Dhivehi, de taal die wordt gesproken op de Malediven.

Duizendste reuzenmanta

De reuzenmanta (Mobula birostris) is de grootste roggensoort ter wereld. De spanwijdte kan oplopen tot 7 meter, vandaar de naam. De vriendelijke reuzen voeden zich met plankton en zijn individueel te herkennen. RahVeshi programmacoördinator bij MMCP, Fauz Fath-hee legt uit:

“Mantaroggen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van het unieke vlekkenpatroon op hun buik, net als een menselijke vingerafdruk. We zwemmen onder de mantarog, door te duiken of freediven, om een foto te maken van de vlekken op de buik van de mantaroggen en we registreren elke waarneming in onze steeds groter wordende database.”

De liefdadigheidsinstelling bestudeert manta’s op de Malediven sinds 2005, maar ze hebben al foto’s in hun database sinds 1996. Maar dit hebben ze niet alleen gedaan. Ook burgerwetenschappers en lokale duikcentra hebben foto’s geleverd ter ondersteuning van dit belangrijke onderzoek.
.

Reuzenmanta en rifmanta

De Malediven bestaan uit ongeveer 1200 eilanden. Het overgrote merendeel van de waarnemingen (85 procent) is afkomstig van Fuvahmulah Atoll, een eiland in het zuiden van het land dat bekend staat om het tijgerhaaiduiken. Naast de thuisbasis van de op twee na grootste populatie reuzenmanta’s, hebben de Malediven de meeste rifmanta’s (Mobula alfredi) ter wereld, met meer dan 5.000 individuen. Fath-hee zegt:

“Ecuador heeft de grootste populatie oceanische manta’s, waarvan er 2.803 zijn bevestigd. Maar op basis van de gegevens van Proyecto Mantas Ecuador zouden er naar schatting 22.316 individuen zijn. De Pacific Manta Research Group heeft bijna 1.400 exemplaren geïdentificeerd in de Revillagigedo archipel in de oostelijke wateren van de Stille Oceaan in Mexico. Dus de populatie op de Malediven is dichtbij om de op een na grootste te worden. Op de vierde plaats staat de Indonesische archipel Raja Ampat met 588 individuen.”

.

reuzenmanta
Reuzenmanta | Foto: publiek domein

Onduidelijkheid over mantaroggen

De onderzoekers zijn er nog niet over uit wat de reden is dat er zoveel mantaroggen bij de Malediven zijn. Fath-hee denkt dat de roggen op doorreis zijn, omdat ze meestal maar een dag of twee worden gezien en het aantal waarnemingen laag is:

“In tegenstelling tot andere verzamelplaatsen van mantaroggen in de oceaan, is er weinig eet-, poets- of baltsgedrag waargenomen. Waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan is nog steeds een mysterie.”

Volgens de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN zijn de oceaanmanta’s bedreigd. De bevestiging van 1.000 exemplaren geeft natuurbeschermers hoop. Toch bestaat de angst dat de dieren door zullen zwemmen naar Sri Lanka, waar bedreigingen op de loer liggen. Sri Lanka ligt slechts 1.000 kilometer verderop en heeft ’s werelds grootste visserij op oceanische mantaroggen en er wordt aangenomen dat er ieder jaar ongeveer 1.000 manta’s worden gevangen. Fath-hee legt uit:

“Oceanische mantaroggen staan erom bekend dat ze grote afstanden afleggen. Sommige dieren leggen duizenden kilometers af op zoek naar voedsel, paringsmogelijkheden en geschikte habitats. De kans is groot dat deze roggen zich verplaatsen tussen de beschermende wateren van de Malediven naar de wateren van Sri Lanka, waar ze een groot risico lopen om te worden gevangen.”

.

Overbevissing enorme bedreiging haaien en roggen

Overbevissing

Mantaroggen zijn raadselachtige en kolossale bewoners van de oceanen. Ze behoren tot het geslacht Mobula. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun kenmerkende lichaamsvormen. Er zijn twee hoofdsoorten: de grote oceanische manta en de kleinere rifmanta. Het zijn heel intelligente dieren. Beide soorten ondervinden ernstige bedreiging door overbevissing en vernietiging van hun habitat. Doordat het voortplantingsproces langzaam gaat (iedere twee tot drie jaar wordt er een pup geboren) zijn ze bijzonder kwetsbaar voor een afname van de populatie.

Bronnen:

Walvishaaien en roggen kunnen 63 stuks plastic per uur binnenkrijgen in Indonesië

©AnimalsToday.nl Jane Sauer