Sinds 1970 is door overbevissing het aantal roggen en haaien met maar liefst 71 procent afgenomen. Dat blijkt uit een publicatie van een internationaal team wetenschappers van afgelopen woensdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

overbevissing
Overbevissing enorme bedreiging haaien en roggen | Foto: NOAA’s National Ocean Service/Flickr

De onderzoekers analyseerden data van de roggen- en haaienpopulaties in de Grote Oceaan, Atlantische Oceaan en Indische Oceaan van de afgelopen 48 jaar. De populatie oceanische witpunthaaien is in deze periode met zeker 75 procent afgenomen. De populatie kortvinmakreel nam af met 40 procent.

In de onderzochte periode zagen wetenschappers een enorme toename van visserij op de oceanen. Zo verdubbelde bijvoorbeeld de langelijnvisserij, een beruchte methode vanwege de bijvangst. Niet alleen haaien en roggen zijn de dupe maar ook zeeschildpadden, buissnaveligen en zeezoogdieren worden aan de haak geslagen en verdrinken vervolgens.

Naast overbevissing nam ook de vraag naar het vlees en de vinnen van de dieren toe.

Internationale maatregelen nodig

De mate waarin de dieren zich voortplanten, kan al jarenlang niet opwegen tegen de mate waarin ze worden gevangen, aldus de wetenschappers. Roggen en haaien groeien niet snel en produceren ook relatief weinig nakomelingen.

Uit een eerder rapport dat twee weken geleden is verschenen van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) blijkt dat in totaal 316 soorten haaien, roggen, vleten en chimaera’s nu zijn bestempeld als ‘bedreigd’ of ‘met uitsterven bedreigd’.

Ruim driehonderd haaiensoorten met uitsterven bedreigd

Ook de IUCN benadrukt dat overbevissing de grootste dreiging is voor zeedieren en vissen.

Bron:

©AnimalsToday.nl