Vanaf 1 januari 2023 is het in Vlaanderen verboden om kermisattracties met ponycarrousels te exploiteren. Het Vlaams parlement stemde gisteren voor een ontwerpdecreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, in navolging van Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Daarmee is het bij de zuiderburen gedaan met de monotone rondjes die kermispony’s met kinderen op hun rug moeten draaien.

Einde ponycarrousels België in zicht
Einde ponycarrousels België in zicht | Foto (cropped): dirt/Wikimedia

Voorzitter Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA is blij met het aanstaande verbod:

“Over twee jaar zal het hele land vrij zijn van deze oubollige kermisattracties.”

Het draagvlak voor ponycarrousels nam afgelopen jaren zienderogen af, aldus Vandenbosch:

“Educatief zijn dergelijke attracties waardeloos. Over respect voor de welzijnsbehoeften van paarden, degelijke kennis over paardengedrag en een respectvolle omgang met de dieren, brengen ze volstrekt niets bij. Goed dus dat ze verdwijnen.”

Einde ponycarrousels België in zicht
Zo kan het ook | Foto: publiek domein

Onvoldoende toezicht op ponycarrousels

In 2013 werd in België bij koninklijk besluit vastgelegd dat carrousels met pony’s moesten voldoen aan een aantal voorwaarden, maar in de praktijk werd daar tijdens kermissen niet of nauwelijks op gecontroleerd. Zo mochten pony’s ‘s nachts niet meer in kleine, donkere vrachtwagens opgesloten worden, maar daarop werd niet gehandhaafd. GAIA:

“Bovendien bleven er ethische bezwaren tegen de praktijk om de dieren urenlang rondjes te laten draaien in een lawaaierige, oneigenlijke omgeving en nam het maatschappelijk verzet tegen ponycarrousels toe. Enkele steden en gemeenten troffen plaatselijke maatregelen en steeds meer lokale besturen waren vragende partij voor een duidelijk verbod in heel Vlaanderen.”

Exploitanten van ponycarrousels krijgen tot 31 december 2022 de tijd af te bouwen en er is zelfs een compensatieregeling voor ondernemers die hierdoor moeten stoppen. Vandenbosch:

“Daar hebben wij begrip voor. Al hadden wij ze liever onmiddellijk zien verdwijnen.”

Ook verbod op fokken Schotse vouwoorkatten

De Vlaamse parlementsleden stemden gisteren ook voor de mogelijkheid om het houden en kweken van vouwoorkatten te verbieden. Deze Schotse soort ontstond bij toeval in 1961 door een genetische afwijking en dat leidde tot het doorfokken met katten die veel ‘genetische defecten’ hebben. Michel Vandenbosch:

“Bijna alle vouwoorkatten leven constant met chronisch hevige gewrichtspijn omdat ze lijden aan een ongeneeslijke erfelijke aandoening.”

Schotse vouwoorkat
Schotse vouwoorkat | Foto: publiek domein

Dergelijke genetische afwijkingen worden ook uitgebuit bij het fokken van katten en honden met extreem platte snuiten, waardoor ze nauwelijks normaal kunnen ademhalen.

Paardenmarkten verbieden

Het verbod op ponycarrousels in België is mede gebaseerd op de omgeving waar ze plaatsvinden, namelijk rumoerige kermissen met luide muziek en veel mensen. Daarmee wordt erkend dat dit niet de omstandigheden zijn waaraan je een paard of pony wilt blootstellen. Iets wat in Nederland ter harte genomen dient te worden en wat zou moeten leiden tot een verbod op paardenmarkten, die voorafgaand aan de dagmarkt ook niet veel meer zijn dan een ordinaire kermis waar veel wordt gedronken onder begeleiding van harde muziek. Ook horen paarden en pony’s niet thuis op braderieën en jaarmarkten.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR