Niet eerder vertoonde beelden van het wrede trainingsproces dat baby-olifanten bestemd voor de toeristenindustrie ondergaan zijn extreem schokkend. De wil van jonge olifanten wordt op hardhandige wijze gebroken in ‘the crush’, zodat de dieren zich voorgoed onderdanig opstellen aan de mens en ze gebruikt kunnen worden voor olifantenritten en andere vormen van ‘vermaak’.

De wil van baby-olifanten wordt gebroken in 'the crush'
De wil van baby-olifanten wordt gebroken in ’the crush’ | Foto (Boonshoo): World Animal Protection

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept dringend op om het vermaak met wilde dieren in gevangenschap, waaronder olifanten, uit te faseren – nog voordat het toerisme, na stilvallen door de coronacrisis, weer geleidelijk wordt hervat in Thailand en andere vakantiebestemmingen.

Uitgebuit

Zo’n 2.800 olifanten worden in verschillende kampen in Thailand uitgebuit. Deze olifanten hebben allemaal eenzelfde soort wrede training doorstaan als de training in de schokkende video. De schrijnende beelden werden vastgelegd in een undercoveronderzoek in Thailand naar de meest voorkomende ‘trainings’technieken bij olifanten in gevangenschap. In totaal werden beelden van acht olifantjes verzameld. Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend.

De wil van baby-olifanten wordt gebroken in 'the crush'
‘The crush’ breekt de geest van de jonge dieren | Foto (Boonshoo): World Animal Protection

Jonge olifantjes zitten dagenlang vastgeketend om ze onderdanig te maken, zodat ze ingezet kunnen worden voor vermaak. Dat moet stoppen, want het gebeurt om toeristen te entertainen, die doorgaans geen idee hebben van het leed dat achter deze wrede industrie schuilt.
.


.
Baby-olifanten gruwelijk mishandeld

In de vandaag gepubliceerde beelden zien we hoe baby-olifanten met geweld bij hun moeder worden weggehaald. De beelden tonen olifanten die zowel fysiek als psychologisch trauma oplopen door de klappen en situaties die ze meemaken. De jonge olifanten zijn, weggerukt bij hun moeders, duidelijk doodsbang. Sanne Kuijpers, programmamanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland, vertelt:

“Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een bullhook gebruikt; een metalen haak om op gevoelige plekken te porren of de dieren mee te slaan [olifantenhaak – red.]. De jonge olifanten worden daarnaast vastgeketend om hun bewegingsvrijheid te beperken en worden regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen.”

Olifantenhaak - circusolifant Carla
Olifantenhaken | Foto: muzina_shanghai/flickr

Toeristen vaak onwetend

World Animal Protection dringt er bij toeristen op aan geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. Doe vooraf goed onderzoek naar eventuele uitstapjes met wilde dieren. Kies voor echte, diervriendelijke opvangplekken en safari’s waarbij je olifanten in het wild kunt bewonderen, en zorg ervoor dat je niet onbewust bijdraagt aan dierenleed. Kuipers:

“Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze magistrale dieren en dicht bij ze willen komen. Op een olifant rijden, of de dieren voeren en wassen in een rivier. Onwetend van het dierenleed dat vooraf ging aan die ‘once in a lifetime experience’. Als we allemaal zouden weten welke training daaraan voorafgaat, zullen we andere keuzes maken. Daarom voelen we ons gedwongen dit te laten zien.”

Ook voert World Animal Protection veel gesprekken met reisorganisaties om hen te overtuigen geen attracties aan te bieden voor wilde dieren in gevangenschap, zoals olifantenritten, maar ook ander vermaak met wilde dieren, zoals knuffelfarms of dolfinaria.

Bron: