Bruinvis Willemien, die zeker sinds 2011 in de Oosterschelde rondzwom, is overleden. Ze werd donderdag 18 juni dood aangetroffen door voorbijgangers langs de Zeedijk bij de Sophiahaven, in de buurt van Roompot Marina. Dankzij de database van Stichting Rugvin kon ze geïdentificeerd worden.

bruinvis Willemien is overleden
Bruinvis Willemien was goed herkenbaar aan een inkeping in haar rugvin en littekens tussen haar rug en staart | Foto: Stichting Rugvin/Twitter

In eerste instantie stond Willemien in de database bekend als Willem, vernoemd naar de schipper waarmee vrijwilligers van Stichting Rugvin vanuit Burghsluis de Oosterschelde op voeren voor hun onderzoeksactiviteiten. Toen bruinvis Willem ineens werd gespot met een kalfje, is haar naam aangepast naar Willemien.

Bruinvis Willemien oude bekende

Willemien (bruinvis L008R003) was de bekendste bruinvis van de Oosterschelde. Sinds 2011, toen ze voor het eerst op de foto werd gezet werd nabij Burghsluis, is ze nog zeker 33 keer gefotografeerd door vrijwilligers van Stichting Rugvin.
.


.
Regelmatig werd ze gezien tussen Burghsluis en Zierikzee. Ze was goed herkenbaar aan een inkeping in haar rugvin en littekens tussen haar rug en staart, die ze opliep door een aanval van een grijze zeehond.

Foto’s vergeleken

Foto’s die door Stichting ReddingsTeam Zeedieren (RTZ) gemaakt zijn bij het bergen van het dode dier, zijn vergeleken met de database van Stichting Rugvin. Willemien is de derde bruinvis die op deze manier geïdentificeerd kon worden. De stichting verwacht inmiddels alle bruinvissen die in de Oosterschelde leven in kaart te hebben gebracht. Alle dieren hebben unieke uiterlijke kenmerken en krijgen in de database een identificatiecode.
.

.
Leeftijd Willemien niet bekend

Hoewel Willemien nog wordt onderzocht door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, is de kans klein dat de doodsoorzaak nog te achterhalen is. Haar lichaam was al in staat van ontbinding. Haar leeftijd is niet bekend: gebitsonderzoek kan hier mogelijk wel duidelijkheid over geven. Bruinvissen kunnen 10 tot 20 jaar worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde