Dierenambulance & Hospitaal Den Haag ontvangt wekelijks meldingen over gedumpte hanen. Zeker in stedelijke gebieden zorgen hanen vaak voor overlast, met dumpen als gevolg. Het aantal afgedankte hanen neemt toe en dat leidt tot krapte bij de opvang. Er is behoefte aan nieuwe haanvriendelijke hanenrennen.

dumpen hanen Den Haag
De huidige opvang is te krap | Foto: Dierenambulance & Hospitaal Den Haag

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen op haar terrein op en zoekt voor iedere vogel een nieuwe eigenaar. Omdat hanen niet met elkaar in één ren kunnen leven en het aantal dumpingen toeneemt, is de dierenambulance een campagne begonnen voor de aanschaf van toekomstbestendige en haanvriendelijke hanenrennen.

Burenruzie

Er zijn twee vermoedelijke oorzaken voor het dumpen van hanen. Anouk Korporaal van de Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vertelt:

“We hebben het nooit onderzocht en de mensen die hun hanen dumpen zijn in de meeste gevallen niet bij ons bekend, dus zij vertellen ons niet waarom zij hun hanen hebben gedumpt. We hebben wel onze vermoedens. Hanen zorgen zeker in woonwijken snel voor overlast. Het houden van een haan kan het begin zijn van een burenruzie. Daarbij is het verboden om dieren te houden op zodanige wijze dat omwonenden daar hinder van ondervinden.”

dumpen hanen Den Haag
Het houden van een haan kan het begin zijn van een burenruzie | Foto: Dierenambulance & Hospitaal Den Haag

Een andere reden voor het dumpen is dat meerdere hanen niet met elkaar kunnen samenleven. Korporaal:

“Veel kippeneigenaren laten zich verleiden om een keer eitjes te laten bevruchten. Kuikentjes zijn natuurlijk schattig. En het blíjft leuk, zolang de kuikentjes in hennen veranderen. Maar de kans is even groot dat er hanen uitgebroed worden. Als een haan ongeveer zes maanden oud is, gaat het mis. Ze willen allemaal de baas over de kippen zijn. Dit geeft niet alleen onrust in het hok, ook kan het uitlopen op een bloederig tafereel: hanen vechten soms tot de dood erop volgt. Ook die onderlinge agressie zorgt ervoor dat hanen vaak gedumpt worden. Daarom onze oproep: Weet waar je aan begint! Een haan lijkt makkelijk wat betreft verzorging, maar ze kunnen veel problemen veroorzaken.”

Tijdelijke opvang door de dierenambulance

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen tijdelijk op en zoekt vervolgens een nieuwe eigenaar. De tijdelijke onderkomens bestaan op dit moment uit geïmproviseerde onderkomens van oude kippenhokken en pallets. Om de hanen op een goede manier te kunnen opvangen, met oog voor dierenwelzijn, zijn nieuwe hanenrennen nodig. De dierenambulance is voor dit project volledig van giften afhankelijk. Ga naar de website voor meer informatie hoe jij kunt helpen.

Bron: