De Belgische dierenarts Jantina B. uit Arendonk is door de rechtbank in Antwerpen medeplichtig bevonden aan illegale hondenhandel. De dierenarts zou daarbij paspoorten van buitenlandse pups hebben vervalst, zodat het leek alsof de hondjes uit België kwamen.

Jantina B.
Dierenarts Jantina B. vervalste paspoorten van Hongaarse hondjes en leverde verboden geneesmiddelen | Foto (illustratief): publiek domein

Jantina B. heeft een dierenartsenpraktijk in Arendonk. Op 19 juni meldt de Gazet van Antwerpen (GVA) dat Yoël D. (30) uit Brasschaat en zijn vriendin Joyce H. (24) uit Wuustwezel wegens illegale hondenhandel veroordeeld zijn tot een jaar cel en 8.000 euro boete. Bij 157 puppy’s werd door hen beweerd dat ze uit België kwamen, maar de meeste hondjes waren afkomstig uit het buitenland.

B. had voor de beklaagden honderden honden geregistreerd en kreeg een voorwaardelijke boete van 4.000 euro opgelegd. De winst van de twee handelaren, 125.600 euro, werd in beslag genomen. Tevens kregen ze een levenslang houdverbod van huisdieren opgelegd.

Illegale handelingen

In 2017 werd Jantina B. opgepakt en door België uitgeleverd aan Nederland, omdat ze ervan verdacht werd de paspoorten van vele honderden pups uit Hongarije vervalst te hebben. Ook zou ze verboden geneesmiddelen hebben geleverd. De NVWA lichtte toe:

“Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na verscheidene meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelingen met pups. Het gaat onder meer om het niet juist identificeren en registreren van de pups en de invoer van de pups zonder gezondheidscertificaat.”

 

 

Kort daarop bevond Jantina B. zich alweer op vrije voeten. Twee verdachten uit Hapert, waaronder een puppyhandelaar, bleven wel in de cel. De Facebookpagina Broodfokkers en Handelaars moeten verboden worden reageerde:
.

https://www.facebook.com/broodfokmoetstoppen/posts/1849948288598303

.
De invallen bij de malafide teckelfokkers uit Woerden, waarbij in Nederland zeker 170 hondjes in beslag genomen werden, ging naast verwaarlozing ook om pups met gemanipuleerde paspoorten. Daarbij wordt gefraudeerd met hun land van afkomst en leeftijd.
.

Beruchte teckelfokkers voor de rechter

.

Jantina B. ‘beruchte bekende’

Een groot risico van onder meer leeftijdmanipulatie is dat deze buitenlandse hondjes rabiës of andere gevaarlijke ziekten met zich meedragen, zoals het parvovirus. Vaak blijken de pups in werkelijkheid nog veel te jong om een geldige en/of werkende vaccinatie te hebben en dus weet je nooit zeker of ze wel gezond zijn. Karen Soeters van House of Animals legt uit dat die vrees helaas terecht is en dat Jantina B. er nauw bij betrokken in:

“Jantina B. is een beruchte bekende is voor broodfokhandelaren in Nederland. Onder de naam ‘Mirta te Esbeek’ stempelt ze alle paspoorten van hondjes die uit Hongarije worden geïmporteerd, onder meer door een van grootste broodfokhandelaren in Nederland, Meiboom in Diessen. (…) Dat ze het niet zo nauw neemt blijkt wel uit alle meldingen die we de afgelopen maanden hebben gekregen van gedupeerden. Honden die overleden zijn aan parvo of die giardia hebben (een zoönose) of honden die erfelijke afwijkingen hebben. Jantina keurt alles goed.”

House of Animals Investigations doet onderzoek doet naar de illegale hondenhandel en vermoedt dat B. niet altijd aanwezig is als de paspoorten van een gezondheidsverklaring worden voorzien. Karen Soeters:

“De hondjes bekijkt ze in ieder geval niet of nauwelijks. Dat blijkt wel uit het feit dat we een melding kregen van een Sint-bernard, die in de Hongaarse database en in het paspoort een reu is, maar toch echt een teef blijkt te zijn. Het is hoog tijd dat deze zogenaamde dierenarts ook in Nederland wordt berecht en in ieder geval haar licentie wordt ontnomen.”

Help ons onderzoek

Heb jij dit jaar een hondje bij #Meiboom in #Diessen gekocht dan komen we graag met jou in contact via redactie@animalstoday.nl o.v.v. ‘Puppy Meiboom’.  Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Ook komen we graag in contact met dierenartsen die buitenlandse puppy’s op hun spreekuur krijgen die jonger zijn dan in het paspoort is aangegeven. Alle (aantoonbare) meldingen over betrokkenheid van Jantina B. daarbij zijn ook zeer welkom.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Help jij mee de handel in puppy’s te stoppen?

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl