Vijf Ierse stropers die eind 2017 in het Zeeuwse Axel werden aangehouden voor het jagen met widhonden, worden niet vervolgd. Dat is deze week door de rechtbank in Middelburg bepaald.

windhonden
Illegale jacht met windhonden in Zeeland onbestraft | Foto: Pixabay

Ondanks dat hun jachtactiviteiten met windhonden illegaal waren, komen de Ierse verdachten er nu toch mee weg, omdat ze geen Engelse vertaling ontvingen van het Openbaar Ministerie.

Het jagen met windhonden is in veel landen een populaire sport. Het zogenaamde ‘hare coursing’, waarbij windhonden worden ingezet om op hazen te jagen, werd in Groot-Brittannië en Noord-Ierland echter verboden toen bleek dat er binnen deze sport veel gegokt werd. In Ierland is het nog toegestaan.

Mensen wedden enorme bedragen op de speciaal voor dit type jacht getrainde windhonden, die snel genoeg zijn om vluchtende hazen in te halen. Vaak wordt zo’n jacht ook gefilmd en uitgezonden, zodat mensen op afstand geld kunnen inzetten op de hond die als eerste een haas zal vangen of doden.

Britse liefhebbers van de sport gaan ver om, ondanks het verbod, nog aan hun trekken te komen. In Engeland worden boeren met geschikte coursing-grond bedreigd en geïntimideerd door bendes die de illegale praktijk blijven uitoefenen, en met enige regelmaat zoekt men ook het Europese vasteland op om met de honden aan het werk te gaan.

Vermoedelijk is dat ook waarom de vijf Ieren in oktober 2017 in de buurt van het Zeeuwse Axel waren. Een jachtopziener schakelde de politie in toen hij de groep met hun zes honden in de gaten kreeg, omdat het jagen met honden zonder jachtakte in Nederland verboden is. Vier van de Ieren probeerden er nog in een auto vandoor te gaan toen ze de agenten zagen, maar konden later worden aangehouden. De vijfde verdachte liep nog in het weiland toen de politie arriveerde en is direct aangehouden. In het betreffende weiland werd een dode haas gevonden.

De zes jachthonden die bij het incident betrokken waren, zijn ter plaatse in beslag genomen en de mannen moesten voor de rechter komen vanwege het overtreden van de Wet Natuurbescherming (toen nog de Flora- en Faunawet).

https://twitter.com/TerneuzenNL/status/1275082819744612353

Door de momenteel geldende reisbeperkingen mochten de mannen hun rechtszaak niet bijwonen, maar nu heeft de rechtbank in Middelburg hun zaak begin deze week ook nog eens ‘niet ontvankelijk’ verklaard, omdat het Openbaar Ministerie de verdachten geen Engelse vertaling van de aanklacht had doen toekomen. Deze in gebreke stelling wil zeggen dat het niet tot een inhoudelijke behandeling van de zaak zal komen, omdat er niet voldaan is aan de formele vereisten.

Het is een slordigheidje dat de hazen duur komt te staan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks