Bij een beruchte puppyhandelaar in Diessen is het zeer besmettelijke parvovirus geconstateerd, een dodelijk virus voor puppy’s. Deze broodfokhandelaar is bekend van onder andere de uitzending ‘Ellie Lust in de hondenhandel’. Hij adverteert op grote schaal op Marktplaats.

parvovirus
Zieke Shiba Inu afkomstig van de puppyhandelaar in Diessen | Foto: House of Animals

Het virus is vaak dodelijk voor puppy’s en kan verspreid worden van dier op dier, maar ook mensen kunnen het overdragen op dieren doordat ze het virus via hun handen of kleding verspreiden. Het parvovirus is een hardnekkig virus en kan in een donkere en vochtige omgeving maanden tot jaren overleven. Alleen chloor doodt het parvovirus. In Nederland wordt standaard tegen parvovirose, kort ‘parvo’, gevaccineerd.

Op dit moment wordt de ziekte met name aangetroffen bij honden die zijn geïmporteerd van malafide puppyfarms in het buitenland. De handelaar uit Diessen haalt op grote schaal puppy’s uit Hongarije. Op 9 mei werden op Marktplaats door deze handelaar in ieder geval onder 23 verschillende accounts 23 verschillende nestjes honden aangeboden.

parvovirus
Puppyhandelaar Meiboom uit Diessen op Marktplaats | Foto: screenshots Marktplaats

House of Animals riep mensen op om slechte ervaringen over deze puppyhandelaar te melden. Initiatiefnemer Karen Soeters:

“Veel gedupeerden nemen na een oproep van House of Animals contact met ons op om hun verhaal te doen. Ook hebben we zelf een undercoverbezoek gebracht aan de handelaar in Diessen. Het is ronduit schokkend om te zien hoe in een soort drive-in constructie je een hondje aangesmeerd krijgt. Deze handel staat voor intens veel dierenleed en mensenleed.”

Piepjonge dieren van 6 weken oud of jonger worden op een dagenlang transport vanuit Oost-Europa naar Nederland gezet en komen regelmatig ziek, ondervoed en vrijwel altijd getraumatiseerd aan. Puppy’s mogen echter pas met 15 weken worden geïmporteerd – als ze volledig zijn ingeënt. De inenting tegen rabiës (hondsdolheid), een zoönose die dodelijk kan zijn voor mensen, kan pas gezet worden na 12 weken. Maar veel hondjes zijn aanzienlijk jonger dan 12 weken, dus als deze dieren al zijn ze ingeënt – wat vaak niet het geval is – dan is de enting niet volledig en kan zo’n hondje nog steeds rabiës bij zich dragen. Karen Soeters:

“Deze ongecontroleerde gruwelijke puppyhandel is ook een groot gevaar voor de volksgezondheid. Het is een kwestie van tijd en dan hebben we door deze handel in dieren rabiës in Nederland.”

House of Animals waarschuwt iedereen om geen puppy’s te kopen bij de handelaar uit Diessen.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Help jij mee de handel in puppy’s te stoppen?

.
Bron: