Tijdens een inspectie bij de beruchte teckelfokkers in Woerden zijn gisteren weer 20 honden in beslaggenomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In juni werden er ook al 150 verwaarloosde honden in beslag genomen.

teckelfokkers
Foto: publiek domein

Op internet is een petitie gestart, waarin de gemeente wordt opgeroepen de kennels aan Breeveld definitief te sluiten. Inmiddels hebben meer dan 800 mensen de petitie ondertekend.

Verdacht
De twee fokkerijen ‘Van de Vliegende Kiep’ en ‘Wie Anders’, gerund door moeder en dochter Van Zijl, liggen al geruime tijd onder vuur. In juni deden de politie en de NVWA na een melding van voorbijgangers een inval. Zij hadden een groot aantal puppy’s in kooien buiten zien zitten. Een ooggetuige vertelde aan RTV Utrecht:

“We zagen ook auto’s met buitenlandse kentekens op het terrein. Het zag er verdacht uit. De hondjes gingen enorm tekeer, heel zielig.”

Bij de teckelfokkers werden uiteindelijk 150 honden aangetroffen die klaar waren gemaakt voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. Een woordvoerder van de politie:

“De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een niet-toegestane manier vervoerd worden. Ook hadden de fokkers geen vergunning. De dieren zijn meegenomen en in veiligheid gebracht.”

Milieuvergunning
De eigenaren van de fokkerij mogen op basis van de milieuvergunning niet meer dan twintig teckels houden, maar bij meerdere controles bleek dat er ruim honderd hondjes op het terrein lopen. De gemeente heeft moeder en dochter hiervoor al eerder een boete van 20.000 euro opgelegd.

Tijdens de inspectie van de NVWA gisteren blijkt dat de fokkers hun zaken nog steeds niet op orde hebben. Van de twintig hondjes die in beslag zijn genomen, bleek het gebit niet goed. Zij zijn ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Berucht
Omwonenden willen dat de twee fokkerijen zo snel mogelijk worden gesloten. Zij zijn met name de geluidsoverlast van de blaffende honden zat. Moeder en dochter Van Zijl zijn berucht. Al jaren zijn er meldingen over honden die zeer angstig en gestoord gedrag vertonen. De praktijken van de teckelfokkers kregen nationale bekendheid door een uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht?!.

teckelfokkers
Karen Soeters bij het programma Opgelicht?! | Foto: screenshot uitzending AVROTROS

Paspoortfraude
Ook het frauderen met de paspoorten is kinderlijk eenvoudig, zo blijkt uit de uitzending. Karen Soeters spreekt namens House of Animals en zij reageert op het centrale voorbeeld in de uitzending; de beruchte fokkers van teckels uit Woerden die alle regels overtreden en ook met paspoorten en chips frauderen:

“Het gaat om meer dan 100 honden, dus je spreekt hier van broodfok. (…) Ze chippen de hond wel, maar registreren de hond niet. Ze hebben meer dan 20 honden gefokt dus dan ben je bedrijfsmatig aan het fokken, en daar heb je allerlei vergunningen voor nodig. Maar een paar maanden geleden stonden ze nergens ingeschreven.”

Omdat paspoorten zo makkelijk te verkrijgen zijn, is niet goed in te schatten hoe groot deze fraude met paspoorten op nationaal en internationaal niveau werkelijk is. Karen Soeters benadrukt dat de fraude niet alleen illegaal is en slecht voor dierenwelzijn, maar ook gevaarlijk:

“Je weet totaal niet waar de oude honden vandaan komen, die zouden zomaar uit het buitenland kunnen kome. En als ze dan ongevaccineerd zijn loop je ook nog eens de kans dat er rabiës (hondsdolheid – red.) het land binnenkomt.”

Bekijk de volledige uitzending van Opgelicht?! hier terug, met de dierenpaspoorten op 33’35”.

Bron:

©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor