Het is kinderlijk eenvoudig om de identiteit en achtergrond van een hond te vervalsen. Dat liet het AVROTROS-programma Opgelicht?! zien in haar uitzending van dinsdag 15 mei 2018. Valse documenten en dierenpaspoorten, die nodig zijn om een dier te ‘creëren’, zijn eenvoudig online te bestellen. Dat geldt ook voor de injectors waarmee honden gechipt worden. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil daarom de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen.

dierenpaspoorten
Lege dierenpaspoorten en chips met nummer zijn gemakkelijk te bestellen | Foto: M.Minderhoud/Wikimedia

Wie het nummer van een dierenarts weet, vaak gepubliceerd op communicatie van de dierenarts en op te zoeken in een online register, kan zelf Europese dierenpaspoorten bestellen. Dit terwijl deze alleen door dierenartsen uitgegeven mogen worden. Ook de chips met injectors zijn online verkrijgbaar voor kwaadwillende fokkers. Zo kan de identiteit van een hond worden vastgelegd, zonder dat er een dierenarts aan te pas komt. Dit werkt illegale hondenhandel in de hand, want de herkomst van de hond is nooit meer te achterhalen.

Lijst met fokkers

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt het stuitend dat mensen worden misleid:

“Dit kabinet wil de illegale hondenhandel aanpakken. Daarom werk ik aan een lijst met fokkers die wel naar eer en geweten handelen. Uitgevers van het Europese dierenpaspoort moeten controleren of zo’n document ook daadwerkelijk terechtkomt bij een dierenarts. Ik ga hierover in gesprek met de uitgevers. Daarnaast wil ik de regels met betrekking tot het chippen van dieren zo snel mogelijk aanscherpen. Daarmee kunnen de chips straks alleen worden aangebracht door dierenartsen en professionals die vooraf worden gescreend.”

Een chip is niet veel groter dan een rijstkorrel | Foto: publiek domein

Fraude dierenpaspoorten maakt broodfok rendabel

Dierenarts Piet Hellemans, met wiens nummer de paspoorten uit de uitzending van Opgelicht?! werden besteld, reageert geschokt op hoe makkelijk er gesjoemeld kan worden met de identificatie en registratie van honden:

“De poort voor broodfokhondjes uit Oost-Europa wordt op deze manier wagenwijd opengezet. Als alleen dierenartsen zouden mogen chippen en de registratie van de chip centraal verloopt, zou veel leed voorkomen kunnen worden. Maar let wel: zolang particulieren honderden euro’s meer betalen voor pups van bepaalde rassen zal broodfok en hondenhandel rendabel blijven.”

dierenpaspoorten
Karen Soeters: ‘Ze chippen de hond wel maar registreren de hond niet’ | Foto: screenshot Opgelicht?!

Kinderlijk eenvoudig

Het frauderen met de paspoorten is kinderlijk eenvoudig, zo blijkt uit de reportage van Opgelicht?! Karen Soeters spreekt namens House of Animals en zij reageert op het centrale voorbeeld in de uitzending; een beruchte fokker van teckels die alle regels overtreedt en ook met paspoorten en chips fraudeert:

“Hier schrik ik echt van. Het gaat om meer dan 100 honden, dus je spreekt hier van broodfok. (…) Ze chippen de hond wel maar registreren de hond niet. Ze hebben meer dan 20 honden gefokt dus dan ben je bedrijfsmatig aan het fokken, en daar heb je allerlei vergunningen voor nodig. Maar een paar maanden geleden stonden ze nergens ingeschreven.”

Omdat de paspoort zo makkelijk te verkrijgen zijn is niet goed in te schatten hoe groot deze fraude met paspoorten op nationaal en internationaal niveau werkelijk is. Karen Soeters benadrukt dat de fraude niet alleen illegaal is en slecht voor dierenwelzijn, maar ook gevaarlijk:

“Je weet totaal niet waar de oude honden vandaan komen, die zouden zomaar uit het buitenland kunnen kome. En als ze dan ongevaccineerd zijn loop je ook nog eens de kans dat er rabiës (hondsdolheid – red.) het land binnenkomt.”

  • Bekijk de volledige uitzending van Opgelicht?! hier terug, met de dierenpaspoorten op 33’35”. EDIT: Deze uitzending is niet meer online beschikbaar.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl