Kalkoenen dood door hittestress tijdens transport

Op de A16 bij de grensovergang Hazeldonk heeft de politie in een vrachtwagen met pluimvee dode jonge kalkoenen aangetroffen. De dieren zijn gestorven aan hittestress. Om hoeveel kalkoenen het gaat, kan een woordvoerder niet precies zeggen. Wel dat de dieren al langere tijd dood waren.

kalkoen hittestress

Foto Twitter: @GAINFRA_ZW1

De vrachtwagen die de dieren vervoerde had een Nederlands kenteken en was onderweg van Frankrijk naar Duitsland. Met een buitentemperatuur van 34 graden reed het transport in de file. De nog aanwezige levende kalkoenen hadden volgens de politie niets te drinken en leden duidelijk onder de hitte. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals krijgt pluimvee nooit te drinken tijdens transport, tenzij de dieren langer dan 12 uur onderweg zijn, zo laat zij in reactie op dit nieuws weten op  haar Facebookpagina.

Hitteprotocol
Bij extreem hoge temperaturen gaat het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ in werking. In dit door de sector opgestelde hitteprotocol staat onder andere dat er vanaf 27°C minder dieren per m2 geladen mogen worden en dat er vanaf 35°C geen transport meer mag plaatsvinden. De pluimveesector is echter (nog) niet aangesloten bij het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Zo schrijft de NVWA:

“Het uitgangspunt dat transport verboden is vanaf een buitentemperatuur van 35ºC is volgens de pluimveesector niet haalbaar omdat er minder geschoven kan worden met de aanvoertijden van vleeskuikens. Voor pluimveetransporten geldt wel onverkort de algemene eis dat dieren bij het vervoer beschermd moeten worden tegen extreme temperaturen. De NVWA ziet hierop toe.”

Op het moment dat het veetrabsport werd gecontroleerd was de buitentemperatuur 34 graden. In Frankrijk en Duitsland lagen de temperaturen gisteren echter veel hoger. In sommige delen van van deze landen reikte het kwik zelfs boven de 38 graden.

Tegen de chauffeur is proces-verbaal opgemaakt.

Bron: RTL Nieuws ©Animals Today Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. J. R. De Zeeuw zegt:

    Ik vind het ongehoord wat er allemaal ten koste van de dieren gebeurt! ! Hier moet echt snel een eind aan komen! Zodra ik wat meer te besteden heb zal ik jullie Fin. Gaan ondersteunen nu in dat niet mogelijk helaas. Ga vooral Door met animalestoday!!!

  2. Tanja Barendregt zegt:

    Afgelopen vrijdag, een van de warmste dagen van het jaar, was ik op weg vanuit Zeeland naar Durbuy. Ik heb welgeteld 11 veetransporten gezien. En het was zeker boven de 34 graden buiten. Ik neem toch aan dat ook België onder de internationale regels vallen.