In de historische stad Petra, Jordanië, worden dagelijks 1.300 paarden, ezels, muilezels en kamelen gedwongen om toeristen te vervoeren, of om koetsen voort te slepen. De Saoedische prins Khaled bin Alwaleed is in de bres gesprongen voor deze dieren en wil een einde maken aan hun erbarmelijke levensomstandigheden.

Petra
Paard in Petra | Foto: ©VIER VOETERS/Tibor Rauch

Wat er resteert van de historische stad Petra is uitgehakt in de rotsen en bekend van het klooster en de graftombe. Petra is een UNESCO-werelderfgoed. Na het zien van een PETA-exposé over de werkdieren van de stad Petra bedacht prins Khaled een plan om ‘de noodzaak uit de weg te ruimen waarom dieren daar onder zware omstandigheden werken’. Het omvat gerestaureerde trappen die de toeristen naar het klooster en de graftombe leiden, aangepaste elektrische voertuigen en oplaadpunten voor de lokale bevolking om toeristen binnen de stad te vervoeren, en een opvang voor de dieren van de stad om met pensioen te gaan.

Petra
Petra, Jordanië | Foto: publiek domein

De veganistische prins
Prins Khaled is geen onbekende bij dierenvrienden, want hij gebruikt zijn niet onaanzienlijke bedrijf KBW Ventures vaker voor diervriendelijke investeringen. KBW is onder meer van plan een ‘visloos’ aquarium te bouwen in Riyadh en ondersteunt inspanningen om het Midden-Oosten van veganistisch voedsel te voorzien. De vee-industrie legt een te grote druk op klimaat en voorzieningen, en hij voorspelt het spoedige einde van de intensieve veehouderij.

#GNvdD: Saoedische prins voorziet einde intensieve veehouderij

 

‘Niet de koetsen van mensen’
Over de dieren van Petra zei de prins tegen Plant Based News:

“De visie is om de trappen naar het klooster te herstellen en te behouden, zodat ze de schoonheid houden van deze religieuze- en natuur-bedevaart. En bij herstel bedoel ik ook dat we dus geen dieren meer zullen hebben die moeten werken. Dieren moeten niet worden geslagen om dingen te doen die ze niet willen doen. Ze zijn hier niet om de koetsen van mensen te zijn.”

Petra
Kamelen bij Petra, Jordanië | Foto: publiek domein

De prins gaat via KBW Ventures investeren in de oude stad, om door renovatie en innovatie de stroom toeristen zo comfortabel mogelijk naar de bezienswaardigheden te leiden. De opvang buiten de stad van de 1.300 paarden, ezels, muilezels en kamelen is ook geregeld in het plan van de prins, zo meldt PETA. De organisatie is blij dat prins Khaled inzet op restauratie en behoud van de bijzondere oude stad, en tegelijk kiest voor modernisering en vooruitgang, om ook de dieren een betere toekomst te geven.

Maak geen selfies met (wilde) dieren
Kijk naar Karen’s vlog, waarin ze oproept om tijdens vakantie nooit op de foto te gaan met wilde dieren. Knuffel geen leeuwen in Afrika, maak geen selfies met aapjes of andere ‘schattige’ dieren, en rij niet op ezels of olifanten. Want achter deze toeristische attracties schuilt een industrie van extreem dierenleed.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel