De veganistische Saoedische prins Khaled Bin Alwaleed denkt dat de intensieve veehouderij binnen tien jaar tot het verleden kan behoren.  Hij gelooft dat moderne technieken op korte termijn de intensieve vee-industrie tot geschiedenis gaan maken, en dat is noodzakelijk om de almaar groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden.

intensieve veehouderij
Het einde van de traditionele hamburger is in zicht | Foto: Pixabay

Naar schatting leven er in 2050 zo’n 9,7 miljard mensen op aarde. Hoe al die monden gevoed gaan worden is een van de meest brandende vragen van deze tijd. Het huidige voedingspatroon  is sterk op vlees gericht en dat vergt inmiddels de helft van het wereldwijd te verbouwen landbouwareaal. Toch zijn nu al 1 miljard mensen niet in staat om iedere dag te eten.

De vee-industrie is tevens de grootste veroorzaker van broeikasgassen. Het eten van vlees draagt bij aan klimaatverandering. De opwarming van de aarde is van invloed op de kwaliteit van oogsten, of het mislukken daarvan door extreme weersomstandigheden. Ook verbruikt de intensieve veehouderij veel schoon water, waarvan steeds minder voorradig is. Verder is het een veroorzaker van bodemvervuiling en een bron van veel dierenleed.

intensieve veehouderij
De intensieve vee-industrie wordt overbodig | Foto: Merci for Animals/flickr

Kweekvlees
Het is slechts een optelsom om te concluderen dat het huidige eetpatroon van de mens geen stand kan houden. Prins Khaled Bin Alwaleed is zakenman en volgens hem is de oplossing voor dit vraagstuk al gevonden. Hij meldde onlangs dat kweekvlees binnen afzienbare tijd op grote schaal commercieel beschikbaar komt. Dit is vlees waarbij geen levende dieren geslacht worden maar wat in een laboratorium is opgekweekt uit levende dierlijke cellen. Er zijn diverse geslaagde (smaak)proeven mee gedaan maar toepassing op grote schaal is er nog niet. Dat gaat veranderen, aldus Khaled Bin Alwaleed.

intensieve veehouderij
Smakelijk plantaardig eten | Foto: Pixabay

Ook het aanbod van plantaardige vleesvervangers zal snel toenemen, zo meent de prins. De afgelopen jaren zijn de technieken steeds verder ontwikkeld om van plantaardige eiwitten nieuwe producten te maken die geschikt zijn voor een vleesloos dieet. De inmiddels welbekende vega-burgers zijn hiervan een smakelijk voorbeeld.

Einde vleestijdperk
Alle ingrediënten zijn aanwezig om in de zeer nabije toekomst het huidige’ vleestijdperk’ achter ons te laten. Het is slechts een kwestie van tijd eer de intensieve veehouderij overbodig wordt, en daarmee een einde komt aan veel dierenleed. En een antwoordt op de vraag of we in 2050 allemaal wel te eten hebben.

Bron: One Green Planet ©AnimalsToday.nl Bart van Riel