Op 12 september jongstleden stelde de Partij voor de Dieren, Kamervragen over het massaal doden van honden in Roemenië. De antwoorden zijn inmiddels binnen en ronduit teleurstellend.

Grivita en directeur Vier Voeters Roemenië Anka Tomescu - buitenlandse zaken
Grivita, de hond wiens bek werd weggeslagen door een aanval met een bijl en directeur Vier Voeters Roemenië Anca Tomescu | Foto: Thomas Schlijper

De minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, laat weten inderdaad op de hoogte te zijn van het feit dat het Parlement in Roemenië een wet heeft aangenomen die het massaal doden van loslopende honden mogelijk maakt. Maar op de vraag of er hij kan bevestigen dat er tienduizend gezonde honden zullen worden gedood antwoord hij vreemd genoeg: “Nee”.

“Het gaat het om regelgeving die voorziet in een individuele afweging en een besluit per dier te nemen door lokale autoriteiten indien er geen andere oplossing voor het desbetreffende dier wordt gezien”, aldus de minister.

De autoriteiten in Roemenië zouden willen samenwerken met ngo’s voor het vinden van andere oplossingen dan euthanasie. Bijzonder antwoord en ook zeker niet te rijmen met de ngo’s die wij gesproken hebben.

Ook werd gevraagd naar de wrede aanpak van Roemenië dat nota bene een lidstaat is van de EU. Het antwoord van de minister is:

“Het Roemeense wetsvoorstel schrijft in het geval van euthanasie voor dat dit door een dierenarts wordt uitgevoerd. Hierbij dient gekozen te worden voor een snelle en pijnloze methode.”

Die snelle en pijnloze methode is dus onder andere: doodschieten, vergassen en elektrocuteren.

Tot slot werd gevraagd of de minister bereid is in overleg te treden met collega’s bij het Roemeense ministerie van Landbouw. Het antwoord daarop is dat de Roemeense ambassadeur daartoe al het initiatief heeft genomen en hij heeft aangegeven dat de Roemeense landelijke autoriteiten Nederlandse ngo’s die willen en kunnen helpen met deze problematiek graag in contact te willen brengen met lokale Roemeense autoriteiten. In het laatste gesprek dat de ambassadeur had met Marianne Thieme zei hij niets te weten van wreedheden tegen honden in zijn land.

©PiepVandaag.nl