Illegale handel in berberapen wordt vanaf nu zwaar strafbaar. Dat hebben landen vandaag, op Wereld Dierendag 2016, definitief besloten tijdens de CITES-top over bedreigde planten- en diersoorten in Johannesburg.

berberapen
Berberaap met jong op Gibraltar | Foto: Karyn Sig/flickr

De berberaap is het meest in beslag genomen CITES-genoteerde levende zoogdier in de EU. Handel in berberapen was dus al verboden, maar autoriteiten waren nog niet verplicht om overtreders aan te pakken. Doordat de berberaap nu de hoogst mogelijke beschermstatus krijgt tegen illegale handel en stroperij, kunnen overtredingen niet langer ongestraft blijven. Stichting AAP-directeur David van Gennep:

“Als je nu gepakt wordt, ga je zonder pardon de bak in.”

Exotische huisdierenmarkt
Berberapen dreigen uit te sterven, grotendeels door de illegale handel bestemd voor de exotische huisdierenmarkt in Europa. Volgens de laatste tellingen zijn nog maar 6.500 tot 9.100 berberapen over in het wild. Het grootste deel van de populatie bevindt zich in het Atlasgebergte van Marokko, maar in Europa staan zij vooral bekend als de ‘Gibraltar aapjes’. Van Gennep:

“Door beschermstatus te verhogen naar de Appendix I van CITES, kunnen we eindelijk voorkomen dat ook de laatste berberaapjes uit het wild worden geroofd om in Europa als huisdier te worden verkocht.”

Volgens Stichting AAP leven er momenteel zo’n 3000 berberapen als huisdier op het Europese continent. Door de verhoogde beschermstatus wordt ook het thuis houden van een berberaap in alle landen streng verboden.

Handhaving versterken
In Nederland is het al sinds de jaren zeventig verboden om apen als huisdier te houden. Toch is de berberaap de meest aangemelde primatensoort voor opvang bij Stichting AAP, veelal afkomstig uit landen als Frankrijk en Spanje. Stichting AAP pleit daarom al 15 jaar voor een hogere beschermstatus voor deze apensoort. Een berberaap kan in Europa zo’n 2.000 euro opleveren. Van Gennip:

“Door straffen te verhogen en handhaving te versterken, loont het straks niet meer om in deze apen te handelen.”

Het door de EU en Marokko ingediende voorstel werd vorige week al officieus aangenomen tijdens de internationale CITES-conferentie. Lidstaten kregen echter nog wel enkele dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen. Vandaag, op Wereld Dierendag, werd de beslissing om de berberaap te verplaatsen van Appendix II naar Appendix I van CITES formeel bekrachtigd.

Olifanten
Gisteren werd helaas bekend dat olifanten niet onder Appendix 1 vallen. De EU-landen hebben hierover geen stem uitgebracht, waardoor olifanten niet de hoogste beschermstatus hebben gekregen. Zodra de CITES-conferentie voorbij is zal PiepVandaag.nl een overzicht plaatsen met de belangrijkste beslissingen.

Persbericht Stichting Aap