Op de luchthaven van Ho Chi Minhstad heeft de douane twee Vietnamese passagiers betrapt met hoorns van bedreigde witte neushoorns. Zij hadden her en der 4 kilo neushoornhoorn verstopt in hun bagage, bestemd voor de zwarte markt.

neushoornhoorn
Witte neushoorns | Foto: © Erwin Vermeulen

Volgens de douane gaat het om een 32-jarige vrouw en een 36-jarige man, die dinsdag vanuit Afrika via Doha naar luchthaven Tan Son Nhat vlogen. De hoorns waren in acht stukken gezaagd, gewikkeld in aluminiumfolie en over de bagage verdeeld in koekjesdozen, verpakkingen voor cosmetica en een waterketel, aldus lokale media. Het ging om de hoorns van witte neushoorns.

Geen medische waarde
Net als in China is de traditionele geneeskunst in Vietnam overtuigd van een heilzame werking van neushoornhoorn. Het zou libido verhogend zijn en andere kwalen genezen, terwijl het gaat om keratine, hetzelfde materiaal als onze nagels. Hieraan wordt  geen medische waarde toegekend.

Status
Wel heeft de hoorn een enorme geldwaarde, want de 4 kilo neuhoornhoorn had in Vietnam zuim 350.000 dollar opgebracht. Door deze absurde bedragen is de hoorn een statussymbool. Ook beeldjes van neushoornhoorn zijn erg in trek als het om ‘prestige’ gaat. Door het stropen van neushoorns, gemiddeld 3 per dag, is de IUCN-status van de witte neushoorn op dit moment ‘gevoelig’.

Bron: HLN ©AnimalsToday.nl Bart van Riel