Fotograaf Joakim Odelberg was op expeditie in Tanzania en Kenya voor het Wereld Natuur Fonds om de verschrikkelijke stroperij van olifanten en neushoorns te onderzoeken. ‘s Ochtends vroeg werd hij ‘aangevallen’ door deze schattige babyolifant. Een mooi moment in zijn triest onderzoek.

De babyolifant probeert de fotograaf af te schrikken met z'n schattige flapoortjes. | Foto: video still Joakim Odelberg
De babyolifant probeert de fotograaf af te schrikken met z’n schattige flapoortjes. | Foto: video still Joakim Odelberg

Terwijl mama olifant in de verte ongestoord stond te grazen, stuitte de fotograaf op haar alerte zoontje. Blijkbaar iets te dicht volgens hem. Joakim vertelt:

“Hij stond daar nogal arrogant, alsof hij wou zeggen “kijk naar mij, ik ben een hippe vent”. Dan zette hij de aanval in om zijn punt kracht bij te zetten. Volgens mij wou hij ons schrik aanjagen, maar ik was op slag ontroerd. Het was alsof het kleintje probeerde duidelijk te maken dat geen haar op ons hoofd eraan moet denken om met zijn moeder te sollen.”

Gelukkig heeft Odelberg het hartverwarmende moment weten vastleggen op camera. Hij presenteert een populaire natuurreeks in Zweden en werkt haast tien jaar voor olifantenbescherming. Deze moedige daad van het jonkie maakte hem enkel meer vastberaden in zijn roeping:

“Elke 15 minuten wordt een olifant gestroopt en gedood. Dat zijn meer dan 35000 olifanten per jaar omwille van hun ivoren slagtanden. Volgens mij voelde de moeder wel aan dat we geen kwade bedoelingen hadden, maar heeft ze haar kalfje geleerd om mensen niet zomaar te vertrouwen. Een wijze les van zijn moeder.”

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Bram Vogels