Een man uit het Brabantse Eersel heeft 240 uur werkstraf gekregen en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor het verwaarlozen van zijn honden en verboden wapenbezit. De 57 jarige man, een illegale hondenhandelaar, werd in januari 2014 aangehouden nadat de politie 73 verwaarloosde honden bij hem had aangetroffen en een hennepkwekerij.

240 uur werkstraf
Illegale hondenhandelaars zijn niet de grootste dierenvrienden | Foto: ©VIER VOETERS

De honden waren ernstig ondervoed zaten in hun eigen uitwerpselen in een donkere ruimte. De man handelde in verschillende honden waaronder Staffords, chihuahua’s, boomerhondjes en teckels. Naast de verwaarloosde honden trof de politie op het terrein elf verboden wapens en in een hennepkwekerij met 536 planten aan. De man werd uiteindelijk vrijgesproken voor de plantage maar veroordeeld wegens de verwaarlozing van de honden en verboden wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch had een celstraf van twaalf maanden geëist waarvan vier maanden voorwaardelijk. Uit eerder inventariserend onderzoek van Piepvandaag.nl blijkt dat de straffen die worden opgelegd in Nederland wegens dierenmishandeling schrikbarend laag zijn.

Zo zijn er in de periode 2007 tot en met de eerst helft van 2012 in totaal 2.268 zuivere dierenwelzijnszaken (in zo’n zaak is er geen sprake van andere strafbare feiten) voor de rechter gekomen. In ruim driekwart van de gevallen (76%) heeft de rechter alleen een boete opgelegd. In 10% van de gevallen van dierenmishandeling of –verwaarlozing wordt de verdachte vrijgesproken. Slechts in 4% van de dierenwelzijnszaken wordt er een (on-)voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. In de meeste gevallen gaat het in deze zaken om dierenmishandeling of -verwaarlozing.
De gemiddelde boete die moet worden betaald is € 379,-, de gemiddeld opgelegde taakstraf is 57 uur, de voorwaardelijke gevangenisstraf is gemiddeld 32 dagen en de onvoorwaardelijke gevangenisstraf die slechts 7 keer in 5,5 jaar tijd werd opgelegd is 44 dagen.

Als we deze gemiddelde opgelegde straffen vergelijken met de maximale straffen die door de rechter kunnen worden opgelegd is een geldboete van gemiddeld € 379,- natuurlijk peanuts bij de maximale boete van € 19.500,- die de rechter kan opleggen. Ook een gevangenisstraf van gemiddeld 44 dagen valt in het niets in vergelijking met de maximaal drie jaar die staat voor de delicten mishandeling en verwaarlozing.

Lees het uitgebreide onderzoeksverslag hier.

Bron: Omroep Brabant ©PiepVandaag.nl