Lonneke Engel: Pitbull gevaarlijkste hond?

Deze week is de wet tegen pitbull-achtige honden geaccepteerd in Montreal, met 37 tegen 23 stemmen. Wat het precies inhoudt is niet duidelijk, want de wet is vaag. Maar dat een hond die iets op een pitbull-achtige hond lijkt nu zich zorgen moet maken in Montreal is wel duidelijk. Niet alleen in Montreal heb je dit soort wetten – de zogenaamde ‘Breed Specific Legislation’ of  ‘BSL’ –  ook in andere Canadese en Amerikaanse plaatsen zijn deze honden niet welkom (zie hier voor een update waar in Noord-Amerika de BSL wet bestaat en waar niet, en hier voor een lijst waar in de wereld welke honden niet welkom zijn).

pitbull

Pitbull gevaarlijkste hond? | Foto: Lonneke Engel

Rechtszaak tegen ban
Ik was geschokt om te zien dat ze op zoveel plekken ongewild zijn. Gelukkig is de SPCA van Montreal, een lokale dierenbeschermingsorganisatie, een rechtszaak begonnen tegen deze ban. Ze vinden dat dit een grof schandaal is om zomaar een hond om bepaalde uiterlijke kenmerken of omdat ze bepaald DNA hebben te verbieden of te vermoorden.

Ten eerste is een pitbull geen apart ras, maar een verzamelnaam voor verschillende rashonden die pitbull-achtige trekken hebben, waaronder de Amerikaanse pitbull terriër, Amerikaanse staffordshire terriër, American bully en staffordshire bull terriër. Zelfs experts kunnen pitbull-achtigen niet onderscheiden van bepaalde non-pitbulls die er wel op lijken. Dat er geen goed wetenschappelijk bewijs is dat deze honden agressiever zijn dan andere honden, of ‘slecht’ zijn, dat maakt schijnbaar niet uit. Men is er bang voor, en wil er een wet tegen, zo lijkt het. Er zou in het geval van Montreal een vrouw overleden zijn door een aanval van een pitbull, maar achteraf bleek het een totaal ander ras te zijn, het zou een boxer zijn geweest. Maar toch worden pitbulls hiervoor gestraft. De impact op gezinnen met een pitbull in Montreal is enorm groot. Dierenreddingsorganisaties zijn zo vlug mogelijk alle pitbull-achtigen vanuit het asiel in Montreal naar andere gebieden aan het verplaatsen. Er heerst onzekerheid en angst voor ieder die van pitbulls houdt.

Beeld pitbulls in Nederland
Ook in Nederland komen er steeds vaker slechte verhalen naar buiten over pitbulls. Het overgrote aantal van hondenbeten door andere hondenrassen krijgen vrij weinig aandacht, of er wordt alleen gepraat over een ‘gevaarlijke hond’ in plaats van dat het een rottweiler, golden retriever, husky of jack russell terriër was.

Ik kan niets anders verzinnen dan dat mensen pitbulls niet begrijpen en er daarom bang van zijn. Ergens snap ik het wel. Deze honden zijn sterk, hebben een goed uithoudingsvermogen, zijn ontzettend leergierig, vrolijk, loyaal, en doen alles voor de baas. Ze hebben alleen wel veel aandacht, verzorging, beweging en training nodig. Maar uiteindelijk heeft élke hond dat nodig. Het zijn honden voor de echte dierenvriend die een band wil opbouwen met zijn hond. En dat speciale gevoel en talent, dat hebben niet veel mensen. Daarom is een pitbull-achtige hond niet voor iedereen geschikt.

Pitbulls als oppas van de kinderen
Vroeger waren ‘pitbulls’ de oppas van de kinderen, omdat ze zo lief en zorgzaam zijn. Jammer genoeg heeft het goede karakter van deze honden ervoor gezorgd dat slechte mensen ze gebruiken voor verkeerde doeleinden, zoals hondengevechten en het huis bewaken. Ze doen immers alles om de baas te ‘pleasen’. Iets wat andere hondenrassen minder snel zouden doen. Dus het is niet zo dat deze honden gevaarlijker zijn, het is naar mijn mening zo dat ze beter luisteren naar de baas. Dus hun goede karakter doet ze de das om. Want als de baas kwaad in de zin heeft, tja, dat is niet goed. Maar dat is ook niet goed voor elke andere hond. Daarom zeg ik ook dat een wet tegen pitbulls geen zin heeft. De eigenaren moeten hard worden aangepakt als ze het slecht voor hebben met deze honden. Pitbulls kunnen er in bijna alle gevallen niets aan doen. Uit een onderzoek blijkt dat 86.8% van alle pitbulls met vlag en wimpel slagen voor de gedragstest.

pitbull

Pitbull Bane is het nieuwe maatje van Lonneke | Foto: Lonneke Engel

Mijn lieve bull terriër Vito is onlangs overleden (daarvan dachten veel mensen trouwens ook dat het een pitbull was, terwijl hij dat helemaal niet is). Ik mis hem nog elke dag. Toen de ergste tranen gedroogd waren, ben ik naar een lokale dierenreddingsorganisatie gegaan om me aan te melden als vrijwilliger. In het asiel van Animal Haven zat Bane, een bijna 2-jarige pitbull mix die ze hadden gered van euthanasie bij het stadsasiel NYCACC, een dodingsstation. Door zijn verlatingsangst was hij nog niet geadopteerd, en zat hij alweer 8 maanden in een kleine hok te wachten. Mijn man Dirk en ik zagen dat deze lieve jongen een kans verdiende, en hebben hem meegenomen. Nu zijn we zijn foster parents, en ben ik de hele dag bezig hem te leren dat we echt wel weer thuis komen als we weggaan. Het is moeilijk, maar ik ga ervan uit dat het ons lukt. De asiels in Amerika zitten trouwens ook vol met pitbull-achtigen. Ze worden vaak als oud vuil achtergelaten, uitgehongerd, mishandeld, gebruikt om mee te fokken of te vechten en vervolgens gedumpt. En toch zijn bijna alle pitbulls ondanks de slechte ervaringen goed te rehabiliteren. Pitbulls zijn vergevingsgezind en blijven altijd hopen op een beter leven bij een goed baasje.

Pitbull

Bane met Lonneke en Dirk | Foto: Lonneke Engel

Wereldwijde angst op pitbulls
Omdat ik nu dus zelf een pitbull mix thuis heb zitten in NYC, grijpt mij deze wet in Montreal (en in de rest van de wereld) nog meer aan. Ik ben er helemaal ziek van. Hoe kan het dat op zoveel plekken pitbulls niet welkom zijn? Ik vind pitbulls, en alle andere bullies die daar aan gerelateerd zijn, de meest fantastische honden. We wilden ook binnenkort een keer naar Montreal gaan, maar de lol is er nu vanaf. Ik wil niet naar steden gaan die bepaalde groepen discrimineren en anders behandelen en zelfs vermoorden.

Het is belangrijk om de juiste informatie te delen met het publiek, zodat ze niet uit onwetendheid bepaalde uitspraken doen, of bepaalde wetten instellen die een enorme impact hebben op pitbulls en hun eigenaren, en zelfs op gezinnen en hele gemeenschappen. Pitbulls hebben geen kaak die op slot gaat, dat is een mythe. Pitbulls zijn niet de agressiefste hond die er bestaan, dat is een mythe. Ze staan zelfs niet eens in de top 10 (een teckel staat op 1). Als er toch iets gebeurt met de hond, komt dat door de eigenaar.

Pitbull

Bane kan het ook prima vinden met kinderen | Foto: Lonneke Engel

Het kan niet zo zijn dat een bepaalde hond, omwille van uiterlijke kenmerken of DNA, verbannen of gedood moet worden met als doel uitsterven van het ras. Dat is namelijk te gek voor woorden. Een gelijkende democide of genocide – het uitmoorden van een groep omwille van een kenmerk- heeft al een aantal keren plaatsgevonden in ons verleden. Daar zijn we het nu allemaal over eens dat het de slechtste momenten uit onze geschiedenis zijn.

Lonneke Engel is een voormalig topmodel en woont al 17 jaar in New York City. In 2008 studeerde ze af als Certified Health Counselor en startte ze haar website www.OrganiceYourLife.com

Bronnen: Wikipedia, The Dodo, Piepvandaag

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Waarom zou je als hondenliefhebber een ras willen hebben welke gefokt is om een andere hond te doden ??

  • Lees het artikel over de pitbull die ingezet wordt als politiehond e.d.
   Het is de mens die van deze hond een wapen maakt !!

 2. Een hondenbeet heeft ook veel inpact op familie’s. Het punt van deze honden is, niet puur dat ze agressiever zouden zijn, maar vooral de enorme bijtkracht en het niet meer los willen laten. Pas liet een buurtgenote een hond van dit type los lopen in de poort bij ons achter. Een man kwam na een wandelingetje met klein hondje, aan de lijn, nietsvermoedend de poort in: pitbull greep dit beestje onmiddelijk en liet niet meer los. Ik heb het afschuwelijke gegil gehoord.
  Tsja. Ik begrijp wel dat die wetten komen. Maak het maar eens mee. Die honden zijn werkelijk gevaarlijk. Als het mis is, is het heel erg mis. En de eigenaren valt een hoop te verwijten. Dat de goeden daaronder lijden is evident. Ik vraag me wel af: waarom lopen de meest vervaarlijke en asociale mensen juist precies vaak met deze honden?
  Wat ik voel is dat ze stoer willen lijken en mensen willen afschrikken. Daar wordt die hond voor misbruikt. Mensen gaan vaak erg dom met honden om. Overal waar ik kom in de natuur laten ze ze loslopen, waar dat niet mag. Controle is er nauwelijks. Laatst nog nestje dasjes doodgebeten en herten bij ons in het bos. En dan de mantra: nooit gedacht dat ie dat zou doen. Tsja, het is een hond he. Idem de poep..
  Waar blijft de verantwoordelijkheid van de hondenbezitter? Neem die mensen. Anders komen er onherroepelijk wetten waar de hondenbezitter niet blij mee zal zijn. Het is de hondenbezitter zelf die het doet.

 3. Mooi pleidooi voor deze prachtige lieve honden.
  Al onze honden komen/kwamen uit een asiel, een vuilinisbakkie die 8 jaar oud is geworden, een rottweiler die 11 1/2 jaar oud is geworden en nu hebbeb we alleen nog een bullmastiff van bijna 12 jaar oud.
  Is het eigenlijk mogelijk om een pitbull uit Amerika te adopteren of wordt dat een erg kostbaar verhaal ?

 4. Helemaal mee eens Lonneke,
  Vroeger werden de pitbulls ook wel ‘nanny-dog. genoemd omdat ze zo goed op de kinderen pasten. Dat geef jij in je artikel ook al aan! Zelf heb ik Rottweilers en het imago van deze hond wordt er niet beter op. Mijns inziens volkomen onterecht. Als je ze goed opvoedt, zijn het echt super betrouwbare lieve honden. Maar met opvoeding gaat het wel eens (goed) fout…. en het is nooit het baasje dat de schuld krijgt.
  By the way… agressieve honden bestaan niet. Of dat ook geldt voor agressieve mensen… Daar ben ik nog niet zo zeker van!
  Dank voor je artikel!