Twee Spaanse medewerkers van een veehouderij zijn berecht voor diverse zeer ernstige gevallen van dierenmishandeling in veehouderij El Escobar in Fuente Álamo, Murcia. Ze hebben een veroordeling gekregen van 1 jaar gevangenisstraf en ze zullen niet met dieren mogen werken gedurende drie jaar. In de praktijk zullen ze waarschijnlijk niet de gevangenis in hoeven (zie petitie onderaan bericht). In de veehouderij hebben zij diverse varkens doodgeslagen en met messen en zwaarden bewerkt.

dierenmishandeling
Hoogste straf ooit in Spanje wegens dierenmishandeling | Foto: Igualdad Animal

De ongekende horror in El Escobar
Veehouderij El Escobar werd de horrorset van een gruwelijke video die Spanje deed opschudden. Dierenrechtenorganisatie Igualdad Animal deed in februari 2012 aangifte vanwege het ongekende sadisme dat te zien is in de video. De beelden zijn zeer aangrijpend en zelfs angstaanjagend. Een groep veehouderijmedewerkers slaan met een ijzeren staaf een zwanger varken tegen haar kop. Vlak erna wordt haar buik opengesneden met een mes en haar biggetjes eruit getrokken terwijl zij gilt en spartelt van de pijn. Messen waren niet de enige instrumenten die zij gebruikten om deze dieren op beestachtige wijze te martelen en doden. Ook gebruikten zij zwaarden. De medewerkers vermaakten zich door de zwaarden diverse keren in de varkens te steken tot ze doodbloedden. Terwijl ze in doodstrijd verkeerden werden ze geschopt, stonden de arbeiders op de dieren en filmden ze zichzelf en elkaar. De varkenhoeders hebben, volgens getuigen, gedurende een jaar lang meerdere dieren ernstig mishandeld. Zie beelden (let op, dit zijn zeer schokkende beelden):

Hoogste straf in Spaanse geschiedenis
1 jaar gevangenisstraf is de hoogste straf die de Spaanse strafwet (artikel 337) oplegt voor dergelijke gevallen van dierenmishandeling. Beide veroordeelden gaan waarschijnlijk niet de gevangenis in omdat ze geen strafblad hebben, en doordat de duur van de straf is 1 jaar of minder. Verder mogen ze in de komende drie jaar geen misdrijven begaan anders wil de rechter ze alsnog de gevangenis in sturen. Ook moeten ze een programma volgen over dierenwelzijn.

Igualdad Animal heeft vier verdachten voor de rechter gesleept. De advocaat van deze NGO, Daniel Dorado, vindt dat, hoewel hier de maximale straf wordt gegeven die de Spaanse strafwet mogelijk maakt, dit absoluut niet voldoende is en dat de strafwet hervormd dient te worden. Javier Moreno, directeur van Igualdad Animal, gaf aan dat de wetten moeten veranderen zodat de plegers van de meest ‘sadistische en ernstige handelingen’ tegen dieren naar de gevangenis gaan. Igualdad Animal heeft meer dan 80.000 handtekeningen verzameld met het verzoek de veroordeelden alsnog naar de gevangenis te sturen. Moreno:

“Een varken vijftig keer kunnen steken met een zwaard van tachtig centimeter lang mag niet zonder straf blijven.”

Spaanse veehouderijen
Moreno geeft ook aan dat dit niet de enige misstand is binnen de vleessector. Igualdad Animal heeft de ‘hel’ binnen de Spaanse veehouderijen gedocumenteerd waarin dieren dag in dag uit in betreurenswaardige omstandigheden leven en waar zieke dieren dood worden geslagen.

Igualdad Animal wilde dat de rechter rekening zou houden met de jurisprudentie van een geval in Palma in oktober 2015 waarbij Eugeni Sanchez in de gevangenis terechtkwam nadat hij een gevangenisstraf van 8 maanden had opgelegd gekregen na het doodslaan van zijn paard na het verliezen van een paardenrace. Moreno:

“We wilden een straf bereiken die als voorbeeld kan dienen en heel duidelijk de volgende boodschap heeft: als je een dier mishandeld, ga je er voor boeten.”

Igualdad Animal zal verdere stappen nemen als de rechter de veroordeelden niet daadwerkelijk naar de gevangenis stuurt. Teken de petitie zodat ze alsnog naar de gevangenis gaan.

Vertaling petitie:

Nombre: Naam
Apellido: Achternaam
Correo Electrónico: e-mailadres
Acepto la política de privacidad: ik accepteer het privacybeleid
Firma la Petición: Teken de petitie

Bronnen: ABC, El Español ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer