Spanje staat bekend als een land waar veel dierenleed plaatsvindt. Voor een deel klopt dit beeld ook. Stierengevechten, wrede feesten met stieren, gruwelijke praktijken met greyhounds na het jachtseizoen, en deze lijst is nog niet volledig. Maar ook is het waar dat er in Spanje flinke stappen vooruit worden gemaakt wat betreft dierenwelzijn. Zo hebben veel gemeenten dit jaar besloten geen subsidies meer beschikbaar te stellen voor stierengevechten, maar in plaats daarvan voor onderwijs. Hierdoor hebben er veel minder evenementen met stieren plaatsgevonden dit jaar. De burgemeester van Madrid heeft besloten geen geld meer beschikbaar te stellen voor de lokale stierenvechtschool. Steeds meer mensen gaan over op adoptie van honden en katten, en steeds meer mensen gaan de straat op om te protesteren tegen diverse vormen van dierenleed. Er is zeker iets aan het gebeuren in Spanje!

Zwerfkatje - Spanje
Foto: Neal. / Foter.com / CC BY

Voor het eerst gevangenisstraf in Spanje voor dierenmishandeling

Momenteel wordt er in Spanje geschiedenis geschreven, want voor het eerst gaat iemand de gevangenis in voor het mishandelen van dieren! Er zijn eerder wel gevangenisstraffen opgelegd, maar nog nooit is er iemand daadwerkelijk in de gevangenis gekomen voor zo’n vergrijp. Een rechter op het Spaanse eiland Palma de Mallorca heeft de eigenaar van een paard bestemd voor paardenraces bestraft met een gevangenis van 8 maanden voor het doodslaan van het paard. De eigenaar was niet tevreden met de prestaties van het dier tijdens een race. De eigenaar van het paard zit al in de gevangenis.

Omdat het vonnis lager lag dan twee jaar had voorkomen kunnen worden dat de eigenaar van het paard in de gevangenis terecht kwam, maar de rechter besloot anders. Ze wil een krachtig signaal afgeven, des te meer omdat de veroordeelde zich volledig onverschillig opstelde en het niet de eerste keer is dat hij een dergelijk vonnis heeft gekregen.

Het is mogelijk dat er binnenkort een tweede persoon de gevangenis in zal gaan voor het mishandelen van dieren. Het gaat om een geval uit Segovia, waarbij een man een gevangenisstraf van 6 maanden kreeg voor het houden van honden onder erbarmelijke omstandigheden, zonder voedsel of water, tussen hun uitwerpselen en ander vuil. De puppies die onder deze omstandigheden geboren zijn hadden geen kans om te overleven door gebrek aan voedsel. Oudere honden stierven van honger en werden opgegeten door de andere honden. Na het eerste vonnis ging hij uiteindelijk niet de cel in. Nu, twee jaar later, wordt hij voor herhaling van dit dierenleed aangeklaagd en nu wacht hij op de rechtszaak. Mogelijk moet hij nu wel daadwerkelijk de gevangenis in.

Hernieuwde dierenwelzijnswet

Het kan niet ontkend worden dat er in Spanje meer bewustzijn is wat betreft dierenwelzijn en -rechten, wat gevolgen heeft voor de bescherming van dieren. Er worden hogere straffen uitgedeeld sinds de dierenwelzijnswet is aangepast en uitgebreid. Sinds afgelopen juli is het strafbaar om seks met dieren te hebben, net als het houden van honden- en hanengevechten en het verwaarlozen van dieren. Mensen die huisdieren hebben mishandeld mogen voor 1 á 3 jaar geen huisdieren houden én er worden zwaardere straffen uitgedeeld in gevallen waarbij het dier sterft.

Er moet nog veel gebeuren in Spanje wat betreft wetgeving, want de meest zware straf voor het mishandelen van dieren is 2 jaar. In veel gevallen komt de dader nooit de gevangenis in. In bovengenoemde gevallen is er sprake van een daadwerkelijke celstraf, omdat er sprake is van een herhaling van de daden.

Honden en katten worden niet meer afgemaakt in Madrid

Ander groot en hoopgevend nieuws is de beslissing door de deelstaat Madrid om geen in de steek gelaten dieren meer te laten inslapen. Ook zullen ernstige vormen van dierenmishandeling en verwaarlozing beboet worden met boetes tot 30.000 euro, het dubbele van de huidige straf. De dierenwelzijnswet van de deelstaat Madrid is hiervoor recentelijk aangepast. Helaas geldt er een uitzondering voor stieren die gebruikt worden bij stierengevechten en andere wrede evenementen, en ook geldt er een uitzondering voor wilde diersoorten.

Wat betreft dieren die in dodingstations terechtkomen, zij konden tot nu toe worden ingeslapen tussen de 10 en 19 dagen nadat ze werden gevonden en binnengebracht. Alle gemeentelijke centra zullen nu dus geen dieren meer mogen laten inslapen, behalve wanneer het dier erg lijdt en niet gered kan worden.

In Spanje worden heel veel dieren in de steek gelaten. In 2014 werden meer dan 140.000 honden en katten aan hun lot overgelaten. Volgens een onderzoek van Fundación Affinity wordt er in Spanje ieder vijf minuten een dier van de straat gehaald. 16% van de dieren wordt in de steek gelaten om financiële redenen, 13% door niet gewenste nesten, 12% vanwege het gedrag van het dier en 9% door een verlies van interesse in het dier.

Er moet in Spanje nog veel gebeuren om het welzijn van dieren te verbeteren. Zo geldt er steeds een uitzondering voor het welzijn van stieren: alle dieren horen te vallen onder de huidige wetgeving. Maar het valt niet te ontkennen dat Spanje ook stappen vooruit aan het nemen is. Hopelijk zullen meer mensen die zich schuldig maken aan dierenleed een gepaste straf krijgen. En het zou heel mooi zijn als andere deelstaten in Spanje het besluit nemen om geen dieren meer te laten euthanaseren, maar overgaan tot het opzetten van mooie adoptiecampagnes en het informeren van mensen over het houden van huisdieren en de daarbij horende verantwoordelijkheden.

Bronnen: Abc.es, Abc.es & Ccaa.elpais.com ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer