De Verenigde Staten heeft de bij op de lijst met bedreigde diersoorten gezet. Zeven inheemse bijensoorten uit Hawaï zijn vanaf nu beschermd onder de Endangered Species Act.

bij
De bij op lijst met bedreigde diersoorten VS | Foto: Rasbak/Wikimedia

Na jaren van onderzoek heeft de U.S. Fish and Wildlife Service de bij op de federale lijst van bedreigde diersoorten gezet. Bijen bestuiven planten die fruit, noten en groenten produceren en zijn cruciaal voor de Amerikaanse voedselindustrie.

Sterke afname
Bijen zijn de afgelopen jaren sterk in aantal afgenomen, door verschillende oorzaken, waaronder verlies van habitat, pesticiden, bosbranden en het verlies aan genetische diversiteit.

Inheemse bestuivers in de Verenigde Staten zorgen voor essentiële bestuiving in de landbouw, met een waarde van meer dan $ 9 miljard per jaar, zo verklaart Eric Lee-Mäder, programmadirecteur bestuiving bij Xerces Society, die mede heeft opgeroepen tot de bescherming van de bijensoorten.

Door de bijen op te nemen in de lijst met bedreigde diersoorten van de Endangered Species Act kunnen autoriteiten herstelprogramma’s opzetten en fondsen krijgen voor de bescherming van de diersoort.

Eerder dit jaar werden nieuwe cijfers gepubliceerd over dieren die gewassen en planten bestuiven zijn schrikbarend, zoals de bij: de situatie is dramatisch. Zowel gewervelde bestuivers, zoals vogels en vleermuizen, als ongewervelden zoals vlinders, hommels en kevers moeten vechten voor hun voortbestaan.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.