Bij beruchte teckelfokkers in Woerden zijn dit weekend 150 verwaarloosde honden in beslag genomen.

teckelfokkers
Een van de slachtoffers | ©Animals Today

De politie en de NVWA deden zaterdagochtend een inval na een melding van voorbijgangers. Zij hadden een groot aantal puppy’s in kooien buiten zien zitten. Een ooggetuige vertelde aan RTV Utrecht:

“We zagen ook auto’s met buitenlandse kentekens op het terrein. Het zag er verdacht uit. De hondjes gingen enorm tekeer, heel zielig.”

Bij de fokker werden uiteindelijk 150 honden aangetroffen die klaar waren gemaakt voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. Een woordvoerder van de politie:

“De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een niet-toegestane manier vervoerd worden. Ook hadden de fokkers geen vergunning. De dieren zijn meegenomen en in veiligheid gebracht.”

Bijzonder is wel dat er niemand is aangehouden.

De fokkers, een moeder en een dochter, runnen twee fokkerijen naast elkaar in Woerden en zijn berucht. Al jaren zijn er meldingen over honden die zeer angstig en gestoord gedrag vertonen. De praktijken van de fokkers kregen nationale bekendheid door een uitzending van het AVROTROS-programma Opgelicht?!.

Ook het frauderen met de paspoorten is kinderlijk eenvoudig, zo blijkt uit de uitzending. Karen Soeters spreekt namens House of Animals en zij reageert op het centrale voorbeeld in de uitzending; de beruchte fokkers van teckels uit Woerden die alle regels overtreden en ook met paspoorten en chips frauderen:

“Het gaat om meer dan 100 honden, dus je spreekt hier van broodfok. (…) Ze chippen de hond wel, maar registreren de hond niet. Ze hebben meer dan 20 honden gefokt dus dan ben je bedrijfsmatig aan het fokken, en daar heb je allerlei vergunningen voor nodig. Maar een paar maanden geleden stonden ze nergens ingeschreven.”

Omdat paspoorten zo makkelijk te verkrijgen zijn, is niet goed in te schatten hoe groot deze fraude met paspoorten op nationaal en internationaal niveau werkelijk is.

teckelfokkers
Bij het programma Opgelicht?! spreekt Karen Soeters over paspoortfraude | Foto: screenshot uitzending

Karen Soeters benadrukt dat de fraude niet alleen illegaal is en slecht voor dierenwelzijn, maar ook gevaarlijk:

“Je weet totaal niet waar de oude honden vandaan komen, die zouden zomaar uit het buitenland kunnen kome. En als ze dan ongevaccineerd zijn loop je ook nog eens de kans dat er rabiës (hondsdolheid – red.) het land binnenkomt.”

Bekijk de volledige uitzending van Opgelicht?! hier terug, met de dierenpaspoorten op 33’35”.

Bron: NOS ©Animals Today