Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 in de Verenigde Staten raken ook de vlees-, zuivel- en eierindustrie in problemen. Stallen zijn overvol en vuil en miljoenen dieren worden gedood, maar niet geslacht. Voor sommige dieren betekent dit juist een kans: dierenopvang Animal Place haalde maar liefst 1.000 afgedankte leghennen op in de staat Iowa en vervoerde ze per vliegtuig naar Grass Valley in Californië.

leghennen Iowa
1000 leghennen uit Iowa gered door dierenopvang Animal Place | Foto: Animal Place/Facebook

Een eierboerderij in Fort Dodge in de Amerikaanse staat Iowa moet inkrimpen vanwege de pandemie. Dit betekende dat ze maar liefst 100.000 kippen kwijt wilde. Dierenopvang Animal Place besloot zo veel mogelijk kippen te redden als mogelijk was. De organisatie huurde privévliegtuigen in, waarvoor betaald werd door een genereuze donateur, en liet 1.000 kippen overvliegen naar Californië.

Adopteren

De dieren verkeren momenteel niet in goede gezondheid, maar zodra ze zijn opgeknapt kunnen belangstellenden ze adopteren. Kippen die te ziek zijn blijven de rest van hun leven in de opvang. Kim Sturla van Animal Place vertelde aan One Green Planet:

“Vanwege de afstand en de logistiek moesten ons personeel en onze supporters nog meer hun best doen dan anders. Helaas kunnen we geen 100.000 hennen overnemen, een aantal wat al een druppel op een gloeiende plaat is gezien de honderden miljoenen kippen die jaarlijks door de eierindustrie worden gedood, ook in een gewoon jaar zonder pandemie.”
.

https://www.facebook.com/animalplace/posts/10157693960233220

.
Een waardig kippenleven

Het was een hele operatie om de vele kippen naar de opvang te krijgen, met onder meer een rit van 27 uur, veel inladen en uitladen en uiteindelijk zo snel mogelijk de dieren met de hoogste nood verzorgen. Directeur dierenverzorging Hannah Beins geeft aan:

“Ik zou het zo weer doen. Want tot deze reddingsactie hebben deze kippen nooit op gras gelopen of zonneschijn gevoeld en nu kunnen ze de rest van hun leven een waardig kippenleven leiden.”

Animal Place viert de succesvolle reddingsactie door families en medewerkers van lokale boerderijen 1000 veganistische lunches te serveren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde