In North Carolina (VS) heeft de rechtbank besloten dat rode wolven die in gevangenschap leven vrijgelaten moeten worden in de natuur. Dit om de laatste zeven exemplaren die in het wild leven te redden. Er wordt op toegezien dat de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de rode wolf stappen gaan ondernemen om de soort tegen uitsterven te beschermen.

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven
Rode wolven in gevangenschap moeten terug naar de natuur om uitsterven te voorkomen | Foto: publiek domein

De rode wolf heeft zijn naam te danken aan de tint van zijn vacht rondom de snuit, achter de oren en poten. Op het eerste oog lijkt de wolf enigszins op een Duitse herder. Oorspronkelijk kwam dit roofdier voor in een groot deel van de Verenigde Staten, van Texas tot aan Pennsylvania. In de jaren 60 werd deze soort echter gedecimeerd door roofdierbestrijding en het verlies van habitat. Inmiddels is hun leefgebied beperkt tot het oostelijke deel van North Carolina en is de soort ernstig bedreigd. De U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) nam in reactie hierop een aantal rode wolven gevangen en begon een succesvol fokprogramma.

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven
Rode wolf | Foto: LaggedOneUser/flickr

Een recente verandering in hun beleid, dat het uitzetten van rode wolven tegenhoudt, zorgde er echter voor dat deze dieren opnieuw met uitsterven bedreigd raakten. Dit illegale besluit – dat in strijd is met de Endangered Species Act – was de directe aanleiding voor een rechtszaak. De Red Wolf Coalition, Defenders of Wildlife en het Animal Welfare Institute werkten samen om de USFWS tot actie te dwingen. De rechtbank oordeelde dat de organisatie voor 1 maart 2021 met een plan moet komen om hun langdurige en succesvolle beleid om rode wolven in gevangenschap weer de natuur in te laten te continueren.

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven
Rode wolf | Foto: Matthew Zalewski/Wikimedia

De advocaat van de verschillende dierenorganisaties, Sierra Weaver, is blij met het besluit:

“De rechtbank was er duidelijk over dat de organisatie moet stoppen de rode wolven de dood in te managen en in plaats daarvan betekenisvolle actie moet ondernemen om de wilde populatie in North Carolina te herbouwen.”

Ook de directeur van Defenders of Wildlife, Ben Prater, is opgelucht:

“Het uitzetten van wolven in de natuur is een logische en door wetenschap ondersteunde benadering om de populatie te versterken en het uitsterven van de rode wolf af te wenden.”

De rode wolven die in de toekomst weer terugkeren naar de natuur zullen de genenpoel van de wilde populatie uitbreiden en daarmee de kans op overleving van de soort vergroten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap