Het is november, maar van winterweer en stevige nachtvorst is nog geen sprake geweest. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat er nog heel wat dagvlinders zijn waargenomen deze maand. Er is zelfs sprake van een record.

dagvlinders
Geraniumblauwtje | Foto: David Perez [GFDL or CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons
Er werden gedurende deze maand tot en met vorige week dinsdag (18 november) bijna drieduizend dagvlinders geteld. Buitensporig veel. Ter vergelijking; over de afgelopen vijf jaar kende de november van 2011 een piek met 1.200 waarnemingen en dat is dan over de hele maand genomen.

Meest geziene vlinder met stip is de atalanta, in 60% van de waarnemingen was deze kleurrijke fladderaar de hoofdrolspeler. De laatste 10 tot 15 jaar verblijft de atalanta vaker in Nederland en bij een zachte winter kan deze dagvlinder hier goed overleven. Opmerkelijk is de waarneming van het geraniumblauwtje, een zeldzame exotische vlinder, afkomstig uit Zuid-Afrika, maar sinds de jaren ’80 ook vaker te zien in Nederland.

Bron: De Vlinderstichting ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.