Wild Animal Sanctuary heeft duizenden hectaren land gekocht om honderden inheemse wilde paarden in Colorado (VS), ook bekend als mustangs, te redden en te beschermen. Het stuk land bevindt zich in het noordoosten van Colorado, niet ver van het historische stadje Steamboat Springs. Het gebied is verspreid over een oppervlakte van 45 vierkante kilometer, wat dit perceel groter maakt dan Manhattan.

Wild Animal Sanctuary koopt land om mustangs te redden
Wild Animal Sanctuary koopt land om mustangs te redden | Foto (illustratief): publiek domein

De organisatie kocht het land van 22.450 hectare voor zijn nieuwe Wild Horse Refuge. Het opvangcentrum wordt ingericht, als reactie op de door het Bureau of Land Management (BLM) uitgevoerde slachtingen van wilde paarden, die begin 2022 begonnen in Colorado’s Sand Wash Basin en Piceance-East Douglas Herd Management Areas (HMA).

Nieuw thuis voor 500 paarden

Uit een verklaring van de organisatie blijkt dat het land, dat bestaat uit glooiende heuvels en ravijnen bedekt met inheemse grassen, salieborstel en jeneverbesbomen, met het water van de Lay Creek dat door het gebied stroomt, de perfecte habitat voor wilde mustangs om te leven en vrij rond te lopen.

.
Door zijn enorme omvang is het nieuwe gebied al een thuis voor inheemse dieren zoals bergleeuwen, rode lynxen, herten, elanden, korhoenders, ganzen, eenden en adelaars. Het land werd vroeger gebruikt als een grote veehouderij en fokkerij, het voormalige Ri Ro Mo Ranch, maar zal nu worden gebruikt voor het redden van de mustangs. Het Wild Animal Sanctuary is van plan om een van de grootste vrijlopende reservaten voor wilde paarden in Amerika te maken. In de komende maanden zal het opvangcentrum 500 wilde mustangs redden en hen een nieuw thuis bieden.

Overschot paarden en ezels

De mustang is een wild paard uit het westen van Amerika, dat afstamt van paarden die door Spanjaarden naar Amerika zijn gebracht. In 1971 erkende het Amerikaanse Congres dat ‘wilde vrijlevende paarden en ezels symbolen zijn van de historische en pioniersgeest van het westen, die blijven bijdragen aan de diversiteit van de levensvormen in de natie en het leven van het Amerikaanse volk verrijken’. De dierenpopulatie wordt beheerd en beschermd door het BLM. Maar het westen van Noord-Amerika heeft een overschot aan beschermde wilde mustangs en ezels. De grote aantallen zetten druk op het het ecosysteem. Een deel van de dieren wordt gevangen en komt in het slachthuis terecht.
.

‘Geadopteerde’ wilde mustangs VS naar de slacht

Wild Animal Sanctuary

Wild Animal Sanctuary redt al meer dan 43 jaar wilde dieren, paarden en vele andere diersoorten in gevangenschap. Op dit moment beheren ze drie andere opvangcentra voor geredde dieren. Zo hebben ze een gebied van 1214 hectare in de buurt van Denver, een gebied van 10.000 hectare in het zuidoosten van Colorado in de buurt van Springfield en een gebied in Forth Worth in Texas. De totale oppervlakte bedraagt nu meer dan 33.000 hectare land. Via een donatie (externe link) kun je meehelpen om de mustangs te redden.

Bronnen:

#GNvdD: Miljoenen voor reguleren populatie wilde mustangs

©AnimalsToday.nl Jane Sauer